Jsme televize vašeho kraje

Z fontány u památníku Díky, Ameriko! se valila pěna, cizinec tam nalil lahev saponátu

Plzeň, publikováno 04.06.2018, autor: Richard Beneš, Pavlína Polatová

Bezpečnostní kamera zachytila cizince v okamžiku, kdy vylévá jar do fontány | Autor: PM

Hodně rušno bylo opět v pátek pozdě večer u památníku Díky, Ameriko na Americké třídě. Z fontánky se tam valila pěna všemi směry. Za otřepaným vtípkem, který už v minulosti zažily dvě další kašny v centru Plzně, stál tentokrát třiatřicetiletý Polák, který do fontánky nalil celou lahev saponátu, kterou měl zrovna čistě náhodou u sebe. Své jednání zdůvodnil tím, že tak odvrátil konflikt mezi několika osobami, ke kterému se právě schylovalo. Na místo přijeli strážníci městské policie a muž si za své experimentování s pěnou vysloužil pokutu.

Na fotografiích z bezpečnostních kamer je přesně vidět, jak muž vylévá saponát do fontány pod památníkem. Okolo něj jsou skupinky lidí. Během chvíle se z fontány valí obrovské množství pěny. Je jí tolik, že přetéká okraje a rozlévá se na Americkou třídu. Cizinec se svým činem pochlubil na sociálních sítích a promluvil i pro Televizi ZAK. „Já jsem to udělal pro lidi. Protože ti lidé, co byli na tom Americkém náměstí, tak byli nervózní. Já jsem udělal nějaké hrátky pro ně, aby se zabavili. Oni se tam chtěli mlátit,“ popsal událost cizinec Waldemar, který už 11 let žije v Česku. Dodal, že zaplatil pokutu v řádech několika stovek korun.

Polák ovšem netušil, že jeho počínání už sledují strážníci městské policie na kamerovém systému. „Strážníci okamžitě vyjeli na místo, dotyčného tam zastihli. Muž se k činu doznal a dostal pokutu,“ uvedla mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Nedávno chytili strážníci u památníku Díky, Ameriko! mladého muže, který krátce po slavnostním odhalení obnoveného památníku pomočil jeden ze žulových pylonů. Třicetiletý výtržník, který pomník znečistil podle svého vyjádření z politických důvodů, si musel jít vypůjčit kbelík a vše po sobě uklidit. Ani on se nevyhne pokutě.

Aby k podobným incidentům nedocházelo, požadovalo vedení města zvýšený dohled u památníku ze strany městské policie. Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) by šel ještě dál a chtěl by mít u památníku a v jeho těsném okolí nepřetržitý fyzický dohled městské policie. „Je to smutné, ale ani ty kamery, ani fyzické kontroly nemohou zabránit všem těm incidentům. Ti lidé jsou hloupí, oni to berou jako vtip, nás to stojí peníze, protože my tu fontánu budeme muset vyčistit,“ řekl náměstek Šindelář.

Podobný nápad měl vtipálek, který loni v říjnu nalil saponát do jedné z kašen na náměstí Republiky. Pěna zanesla technologii v podzemí. Oprava přišla na 7500 tisíce korun. Ještě o několik let dříve pak jiný vandal stejným způsobem vyrobil pěnu ve fontáně před budovou Západočeského muzea.

Fotogalerie

Bezpečnostní kamera zachytila cizince v okamžiku, kdy vylévá jar do fontány | Autor: PM
Ve fontáně se okamžitě vytvořila hustá pěna | Autor: FB Plzeňáci
Ve fontáně se okamžitě vytvořila hustá pěna | Autor: PM
Ve fontáně se okamžitě vytvořila hustá pěna | Autor: MP