Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: KINONEKINO v Plané a domy Na Dražkách v Plzni jsou nejlepšími stavbami roku

Plzeň, publikováno 05.06.2018, autor: Richard Beneš

Vítězné KINONEKINO v Plané soutěžilo v kategorii rekonstrukce budov | Autor: Stavba roku

Stavbami roku Plzeňského kraje 2017 se staly bývalé kino v Plané na Tachovsku, přestavěné na multifunkční kulturní zařízení KINONEKINO, a komplex bytových a řadových domů Na Dražkách v Plzni-Újezdě. V 15. ročníku soutěžilo 19 staveb v šesti kategoriích. Cenu sedmičlenné odborné poroty si odnesla nová smuteční síň v Plané, veřejnost pak rozhodla svých hlasováním o stavbě století, kterou se stal Zimní stadion v Plzni.

Vítězné KINONEKINO v Plané soutěžilo v kategorii rekonstrukce budov, jedná se o přestavbu původního objektu kina z 50. let na vícefunkční kulturní zařízení. Podle porotců je rekonstrukce příkladem toho, že i stavby akce "Z" najdou svůj nový smysl a svému místu přinesou žádaný společenský život. Obytný komplex Na Dražkách zase představuje urbanisticky zdařilý koncept, poskytující dostatek ploch pro rekreaci obyvatel, neruší přemírou zaparkovaných vozidel a nenásilně kombinuje jednotlivé typy obytných staveb, navržených s vysokým důrazem na estetickou stránku.

„Vážíme si soukromých investorů, kteří se podílejí na obnově i rozvoji důležitých funkcí města Plzně. Mám radost z toho, že bylo oceněno velké spektrum nominovaných objektů, od kaple po obytné domy, přes průmyslové stavby, po veřejná prostranství. Ukazuje to ekonomickou sílu našeho kraje, že je zde hodně investorů, kteří chtějí stavět a také to, že máme kvalitní architekty a projektanty. Souběhem těchto okolností vznikají kvalitní stavby," řekl náměstek plzeňského primátora Martin Baxa (ODS).

Čestné uznání poroty získaly bytový dům Světovar v Plzni a kaple Panny Marie Bolestné ve Vatěticích na Šumavě. Cenu hejtmana si odnesla zdařilá rekonstrukce secesního domu v Nečtinech na Plzeňsku z roku 1912. Primátor Plzně Martin Zrzavecký zase ocenil rekonstrukci domu se šenkem a restaurací Lékárna. Krásně opravený dům na náměstí Republiky je podle jeho slov nedílnou součástí historie města a kulturní památkou. Zároveň je i připomenutím minulosti, protože v 18. a 19. století tam sídlila nejznámější lékárna.

Kaple Panny Marie Bolestné se nejvíce líbila také veřejnosti. Dostala nejvíce hlasů v internetovém hlasování a odnesla si Cenu veřejnosti. „Těší nás, že i lidé ocenili počin soukromého investora a jeho duchovní aspekt,“ uvedl Ota Rubner, předseda představenstva Okresní hospodářské komory Plzeňsko. „Z více než dvou tisíc hlasů jich téměř pět set patřilo šumavské kapli, vystavené na místě zaniklé kaple z počátku 18. století a inspirované jejími dochovanými snímky,“ upřesnil Wolfgang Kreiner, který cenu předal.

V kategorii Průmyslových staveb, která byla v soutěži zavedena v loňském ročníku, letos bodovaly obě nominované stavby. Prodejní sklad instalačního materiálu společnosti ELFETEX si odnesl Cenu Okresní hospodářské komory Plzeňsko za velice kvalitní a elegantní kompozici objektu, která sebevědomě spojuje showroom s podnikovým prodejem a zázemím společnosti.

Letošní ročník soutěže připomněl stoleté výročí vzniku Československé republiky a lidé mohli zvolit Stavbu století Plzeňského kraje. Vybírali z 10 staveb, které v kraji vyrostly během posledních 100 let a které do soutěže navrhl architekt Jan Soukup tak, aby šlo o stavby sloužící veřejnosti, funkčně prověřené, s kvalitní architekturou a nadčasovými prvky. O vítězi rozhodlo internetové hlasování. Stavbou století Plzeňského kraje s více než pěti sty hlasy se stal Zimní stadion v Plzni.

Jednu z cen předávala během slavnostního večera také Ilona Mauritzová, děkanka Fakulty zdravotnických studií ZČU. „V kategorii Stavby pro bydlení byly nominovány tři stavby a pro mě jsou vítězné všechny. Pro Plzeňáky je to zajímavé tím, že to přináší novou formu bydlení pro mladé lidi. Já jsem ze ZČU a právě mladí lidé, kteří v Plzni dostudují zde najdou možnost velmi pěkného bydlení a budou nám v Plzni zůstávat,“ uvedla Ilona Mauritzová.

Fotogalerie

Stavbou století se stal Zimní stadion v Plzni | Autor: Stavba roku
Komplex bytových a řadových domů Na Dražkách v Plzni-Újezdě | Autor: Stavba roku
Cenu hejtmana si odnesla zdařilá rekonstrukce secesního domu v Nečtinech na Plzeňsku z roku 1912 | Autor: Stavba roku
Komplex bytových a řadových domů Na Dražkách v Plzni-Újezdě | Autor: Stavba roku
Vítězné KINONEKINO v Plané soutěžilo v kategorii rekonstrukce budov | Autor: Stavba roku
Vítězné KINONEKINO v Plané soutěžilo v kategorii rekonstrukce budov | Autor: Stavba roku
Kaple Panny Marie Bolestné ve Vatěticích na Šumavě získala čestné uznání poroty | Autor: Stavba roku
Ceny předávala také děkanka Ilona Mauritzová a první náměstek primátora Martin Baxa | Autor: TV ZAK