Jsme televize vašeho kraje

Státní zástupce podal k soudu obžalobu na drsného policistu za zasáh proti řidiči

Plzeň, publikováno 06.06.2018, autor: Richard Beneš

Drsný zásah policistů zachytila bezpečnostní kamera uvnitř automobilu | Autor: Archiv

Obžalobu za zneužití pravomoci úřední osoby podal státní zástupce k Okresnímu soudu Plzeň-město na vysoce postaveného policistu. Ten loni se zbraní v ruce zasáhl proti řidiči osobního auta na Karlovarské třídě v Plzni. Dvojice policistů v civilu a v civilním automobilu tehdy drsným způsobem se zbraní v ruce a sprostým nadáváním v centru Plzně zakročila proti řidiči, který na ně blikal z důvodu jejich agresivní jízdy. Jednalo se o vysoké policejní důstojníci, jedním byl šéf krajské zásahovky a tím druhým jeho zástupce. Razantní zákrok policistů zachytila bezpečnostní kamera umístěná ve vozidle řidiče z Karlovarska.

Vyšetřováním případu se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která navrhla obžalovat jednoho z policistů. Podáním žaloby k okresnímu soudu se tak případ dostává do další fáze. Policistovi může u soudu hrozit vězení na jeden rok až pět let nebo zákaz činnosti. Trestní stíhání policisty je vedeno na svobodě. U druhého prověřovaného příslušníka PČR dospěla GIBS k poznatku, že se nedopustil trestného činu.

„Po vyhodnocení všech svědeckých výpovědí, pořízených veřejných i soukromých kamerových záznamů, odborného stanoviska k postupu policistů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie, dospěl vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů k závěru, že zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin a je také dostatečně odůvodněn závěr, že jej spáchala konkrétní osoba,“ informoval už dříve mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Motorista jedoucí z centra Plzně ve směru na Lochotín vyblikal civilní mercedes, ve kterém jeli dva policisté z důvodu údajně agresivního stylu jízdy. Řidiči pak na sebe vzájemně pokřikovali. Následně policisté zapnuli majáček a vyzvali motoristu k zastavení. Na křižovatce ulic Karlovarska a Lidická ve směru na Lochotín policisté auto předjeli a zablokovali. Muže pak měli udeřit, sprostě mu nadávali a násilím se ho snažili vytáhnout z auta, i když měl zapnuté pásy. Své služební průkazy ukázali napadenému řidiči až později. Napadený řidič prostřednictvím svého advokáta podal trestní oznámení na policisty a zveřejnili také videozáznam incidentu, pořízený palubní kamerou v automobilu.

Pikantní na celém případu je fakt, že za příkladné plnění pracovních povinností a plnění úkolů nad rámec výkonu služby ocenil v minulosti zástupce šéfa zásahovky medailí bývalý hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD).

Fotogalerie

Drsný zásah policistů zachytila bezpečnostní kamera uvnitř automobilu | Autor: Archiv