Jsme televize vašeho kraje

Brdy lákají cyklisty i pěší na seriál jednodenních výletů s průvodci

Plzeň, publikováno 07.06.2018, autor: Richard Beneš

Brdy mají šanci stát se rájem cyklistů | Autor: Radka Žáková

Seriál výletů do Brd s průvodcem a to jak na kole, tak pěšky, připravila Destinační agentura Brdy. Jednodenní výlety začínají a končí v místech dostupných hromadnou dopravou na okraji CHKO Brdy a představí návštěvníkům jak historii tohoto území, tak přírodní zajímavosti. Zúčastnit se může každý, kdo se na výlet cítí.

„Naše nejvyšší vnitrozemské hory, kde vznikla před více než dvěma lety CHKO, představují turistický potenciál, který stále ještě není využitý. Cílem Destinační agentury Brdy je podporovat aktivity udržitelného cestovního ruchu a výlety s průvodcem jsou jednou z nich,“ říká projektový manažer Destinační agentury Brdy Luboš Gardoň. Loni v létě a letos v zimě se už uskutečnily první výlety s průvodcem a setkaly se s velice pozitivní odezvou. Pro letošní sezónu organizátoři připravili na 13 výletů v 15 termínech z různých míst na okraji CHKO Brdy. A v případě zájmu nemusí být tento počet konečný.

Na pěší turisty čekají asi pětihodinové výlety s několika zastávkami a výkladem průvodce v celkové délce 10-20 kilometrů. Cyklisté se vydají na trasy v délce do 50 kilometrů. Povedou většinou po zpevněných cestách a zavedou je k přírodním i historickým zajímavostem jako jsou například staré stromy, vzácná květena, Fabiánovo kamenné lože, trilobiti, místa s výhledem, dostanou se i k brdským hradům či místům s pozůstatky činnosti armády.

„Na kole průvodcuji již 15. rokem a mohu říci, že se přístup lidí mění. Češi poznávají, že na výletě do přírody s průvodcem toho uvidí a poznají mnohem více, než když si trasu naplánují podle mapy a pojedou či projdou si ji sami. A jsou ochotni si za tuto službu zaplatit,“ uvedla cykloprůvodkyně Radka Žáková. „Mnoho lesních rozcestí v Brdech vypadá podobně a tak se ti, co se dobře neorientují v mapě, nebo nepoužívají GPS, mohou lehce ztratit,“ dodává Radka Žáková.

Zatím do Brd směřují většinou jen lidé z jejich blízkého okolí. Láká je hlavně nedotčená příroda a pěkné cesty bez aut. Nově připravené výlety pro pěší a pro cyklisty mohou využít i skupiny ze vzdálenějších míst ČR. Možnost objednat si výlet s průvodcem na míru může pomoci při plánování skupinám turistů, kteří v Brdech ještě nebyli. „Podbrdské obce vítají aktivity, které přilákají návštěvníky do Brd hlavně k delším pobytům s přespáním. Připravené programy pro různé cílové skupiny tomu mohou napomoci, pokud se informace o nich dostanou i do dalších krajů a přilákají turisty ze vzdálenějších krajů,“ uvádí starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (STAN).

Série výletů zahajuje již tuto neděli 10. června. Komentované prohlídky pro pěší i cyklisty budou na téma „Za vzácnou květenou Brd“. Pro účastníky jsou připraveny mapy Brd a tipy na další pěší i cyklistické výlety. „Počet účastníků je omezen, proto doporučujeme všem registrovat se předem na telefonním čísle 725 443 243. Zaváděcí cena letos činí pro dospělého 110 Kč, pro dítě pak 90 Kč,“ dodal Luboš Gardoň.

Cyklisté mohou k dojezdu na místo startu využít vlak nebo cyklobus, pražští cyklisté speciální cyklovlak do Brd, který odjíždí o víkendech a ve svátcích z hlavního nádraží Praha v 8.46 hodin a v 19.15 hodin se tam vrací. Přímého spojení z Plzně vlakem do Brd se snad brzy dočkají i Plzeňští cyklisté - zatím probíhají jednání. Z Plzně do Příbrami navíc jezdí Brdský cyklobus, který letos vozí kola i ve všední dny.

Fotogalerie

Brdy mají šanci stát se rájem cyklistů | Autor: Radka Žáková
V Brdech je stále co objevovat | Autor: Richard Beneš