Jsme televize vašeho kraje

O svých kandidátech do senátu zatím ještě nemají všechny strany v regionu úplně jasno

Plzeň, publikováno 09.06.2018, autor: Richard Beneš

Do těchto lavic usednou po podzimních volbách i noví senátoři | Autor: Senát PČR

Zase o něco přesnější rozměry dostává bitva o senátní křesla ve volebním obvodu číslo 11 zahrnujícím Domažlicko a Klatovsko a v obvodu 8 pro Rokycansko, severní Plzeňsko a západní část Berounska. Některé strany a politická uskupení už své kandidáty vybrali, někde se stále ještě na jejich schválení stranickými orgány.

Zcela jasno má už ODS, která vybrala i potvrdila oba své kandidáty. V domažlickém obvodu vyráží do boje náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast kultury, místostarosta Kdyně a bývalý dlouholetý poslanec Vladislav Vilímec. Na Rokycansku se bude o post senátora ucházet člen výkonné rady ODS, současný starosta Vejprnic a bývalý radní kraje Pavel Karpíšek. Obhájit své senátorské křeslo by chtěla na Rokycansku Milada Emmerová z ČSSD i její stranický kolega Jan Látka v domažlickém obvodu.

Hnutí ANO zatím oznámilo kandidáta pro domažlický obvod, kterým je předseda kontrolního výboru domažlického zastupitelstva Miroslav Vokáč. Jeho kandidaturu potvrzenou krajským sněmem ještě musí schválit celostátní výbor ANO. Pro rokycanský obvod hnutí ANO zatím ještě svého kandidáta vybírá. Jasno už mají komunisté. Ti vsadili na zastupitele Horní Břízy Zdeňka Chýnovského, který bude kandidovat v rokycanském obvodu, zatímco v domažlickém obvodu kandiduje poslanec a bývalý krajský zastupitel Josef Švarcbek.

Kandidáta pro domažlický obvod už mají i Piráti, kde za ně bude kandidovat do Senátu projektant Viktor Krutina. Po neschválení kandidatury pro bývalého ministra vnitra Jana Rumla, zůstává zatím u Pirátů otevřené místo pro rokycanský obvod. Za TOP 09 kandiduje v domažlickém obvodu oční lékař a bývalý poslanec Michal Janek. O kandidátovi pro rokycanský volební obvod se teprve jedná. Své kandidáty zatím ještě vybírají v SPD, zatímco KDU-ČSL a ani STAN své lidi do boje o Senát nepostaví.

V rokycanském volebním obvodu se při posledních senátních volbách v roce 2012 ucházelo o post senátora sedm politiků. Ve druhém kole nakonec Milada Emmerová porazila komunistu Jiřího Valentu a v Senátu pak vystřídala dosavadního senátora Luďka Sefziga (ODS). Ten v prvním kole a neuspěl a skončil až na třetím místě. V domažlickém obvodu kandidovalo šest politiků. Ve druhém kole pak slavil vítězství nad klatovským starostou Rudolfem Salvetrem (ODS) sociální demokrat Jan Látka. Senát naopak opustila Jiřina Rippelová zvolená původně za ČSSD, kandidující za SPOZ, která byla v prvním kole až čtvrtá.

Fotogalerie

Do těchto lavic usednou po podzimních volbách i noví senátoři | Autor: Senát PČR
Do těchto lavic usednou po podzimních volbách i noví senátoři | Autor: Senát PČR