Jsme televize vašeho kraje

Pořádné skokany má jen ODS, u ČSSD a KSČM se vůbec neskákalo

Plzeňský kraj, publikováno 14.10.2012, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje přivítá řadu nových tváří | Autor: Richard Beneš

Výsledky voleb jsou doslova rájem pro milovníky různých statistik a žebříčků. O zisku mandátů, počtu voličů, i o pořadí jednotlivých stran a dalších číslech již redakce serveru Regionpodlupou.cz informovala v předchozích materiálech. Nyní se zaměříme na to, jak si vedli jednotliví zastupitelé, kteří získali důvěru voličů a budou je reprezentovat v zastupitelstvu, jež má 45 křesel.

Jednoznačným králem voleb se stal lídr ODS Jiří Pospíšil, který kandidoval z prvního místa, zvítězil a na své konto si připsal drtivých 18 501 preferenčních hlasů. Na druhé místo v táboře ODS poskočil ze čtvrtého místa na kandidátce primátor Plzně Martin Baxa, kterého zakroužkovalo 5183 voličů. Oba si u veřejnosti již před časem vysloužili nálepku „hodných kluků“ a veřejnost jim i při volbách zachovala přízeň. Klatovský starosta Rudolf Salvetr kandidoval jako trojka a třetí skončil i v žebříčku se ziskem 3262 preferenčních hlasů.

Tradičním skokanem na kandidátce ODS je poslanec Vladislav Vilímec, který bývá nasazován na kandidátce v zadních pozicích, ale preferenční hlasy jeho věrných příznivců jej vynáší na horní příčky. Bylo tomu tak i tentokrát, Vilímec kandidoval ze šestého místa a skončil čtvrtý s 3131 preferenčními hlasy. Z devátého místa poskočil výrazně na pátou pozici také bývalý plzeňský primátor Jiří Šneberger. Propadla naopak bývalá náměstkyně primátora Marcela Krejsová, která spadla z druhého místa kandidátky až na konečnou šestou příčku. A to byla původně Krejsová lídrem kandidátky ODS, dokud partaj do svého čela nepostavila čerstvě odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Stálicemi kandidátky ODS pak zůstávají například bývalý krajský radní pro zdravotnictví Pavel Karpíšek, současný starosta Vejprnic, nebo starosta Blovic Jan Poduška.  

Absolutně bez skokanů byly ovšem výsledky voleb u ČSSD i KSČM, kde se pořadí na kandidátní listině shodovalo s konečným pořadím. Prvních 15 sociálních demokratů tedy postoupilo do zastupitelstva bez jakéhokoliv pohybu v žebříčku, stejně jako prvních 12 komunistů. Hejtman Milan Chovanec, který byl lídrem ČSSD, získal 7086 preferenčních hlasů. Druhý skončil jeho náměstek Jaroslav Bauer se ziskem 1888 preferenčních hlasů. Třetí příčka pak patří krajskému radnímu pro zdravotnictví, kterým je Václav Šimánek s 1614 hlasy.

Za komunisty nejlépe bodoval jejich lídr, poslanec Karel Šidlo, který má 3180 preferenčních hlasů. Druhá skončila advokátka Zdeňka Lišková, která kandidovala z druhého místa a získala 1636 hlasů. Třetí příčka patří trojce z kandidátky, kterou je učitel Václav Štekl, jenž si vysloužil důvěru 1588 voličů.

Lehce se skákalo naopak na kandidátce TOP 09 a Starostové. Lídr Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí uhájil první pozici a získal 1160 preferenčních hlasů. Ze čtvrtého místa naopak poskočil na druhou příčku starosta Dobřan Marek Sýkora, který má 775 hlasů. Z druhého místa sestoupil na třetí příčku náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek se 745 hlasy.     

   

Přehled nově zvolených zastupitelů Plzeňského kraje, řazeno abecedně podle politické příslušnosti     

ODS:

    Martin Baxa

    Jan Buriánek

    Josef Holeček

    Pavel Karpíšek

    Marcela Krejsová

    Helena Matoušová

    Jan Poduška

    Jiří Pospíšil

    Věra Rubáková

    Rudolf Salvetr

    Jan Šašek

    Jiří Šneberger

    Radka Trylčová

    Jiří Uhlík

    Vladislav Vilímec

 

 

    ČSSD:

    Jaroslav Bauer

    Ivo Grüner

    Zdeněk Honz

    Iva Hořanová

    Milan Chovanec

    Igor Jakubčík

    Václav Koubík

    Jan Látka

    Milena Stárková

    Jiří Struček

    Václav Šimánek

    Václav Šlajs

    Jaroslav Šobr

    Václav Votava

    Martin Zrzavecký

 

 

    KSČM:

    František Hrubeš

    Věstislav Křenek

    Zdeňka Lišková

    Alexandra Nágrová

    František Podlipský

    Jaroslav Rehák

    Václav Šampalík

    Petr Šaufl

    Karel Šidlo

    Václav Štekl

    Josef Švarcbek

    Jiří Valenta

 

 

    TOP 09 a STAN:

    Pavel Čížek (STAN)

    Marek Sýkora (nestraník, navržen STAN)

    Marek Ženíšek (TOP 09)

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje přivítá řadu nových tváří | Autor: Richard Beneš