Jsme televize vašeho kraje

Stavbaři v neděli zprovoznili opravený úsek dálnice D5, který poškodil přívalový liják 31. května

Plzeň, publikováno 10.06.2018, autor: Richard Beneš

Opravy poškozeného úseku dálnice D5 | Autor: TV ZAK

Silničářům se podařilo v neděli krátce po osmé hodině ranní zprovoznit opravovaný úsek dálnice na 99. kilometru, který se tam ve čtvrtek 31. května vzedmul a popraskal. Stalo se tak vlivem silného přívalového lijáku a prudké alkalické reakce, kdy se voda dostala do spodních konstrukčních vrstev a narušila šest betonových desek, které tvoří dálnici. Pracovníkům ŘSD se podařilo zajistit dodávku speciálního betonu, který vyhovoval všem náročným laboratorním testům a poškozenou část dálnice rekordně rychle opravili. S opravami začali minulou sobotu. V místě oprav se během dne ještě osazovala středová svodidla.

Stavbaři museli v poškozeném úseku vybourat betonové desky na ploše 11 krát 11 metrů. Nejprve vyčistili spodní konstrukční vrstvy a následně vyztužili zlom betonového podloží. Potom položili ocelové armatury a na ně ve středu nalili speciální beton. Dalších 48 hodin beton zrál a pak se podrobil přísným testům tvrdosti. Při rekonstrukci pracovníci ŘSD využili na betonových deskách kluzné trny, které se nyní používají na celé trase rekonstruované dálnice D1, kde je zatížení nejméně trojnásobné v porovnání s úsekem na D5. Samotné desky pak mají minimální životnost 30 let, vysvětlil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Místem, kde byla vozovka na dálnici D5 poškozena, projede denně až 30 tisíc vozů, za den, přičemž velkou část dopravního zatížení tvoří těžké nákladní automobily. Každá spára tak musí přenést tisíce tun denně. Úsek je v provozu bez opravy 21 let. Na trase D5 Praha - Plzeň - Rozvadov se jednalo o první defekt tohoto typu. Vozovka dálnice se ale vzedmula poprvé ve velkých vedrech už v červenci 2010 a potom ještě o dva roky později u Benešovic na Tachovsku, 20 km od nynějšího poškození. Příčinou však tehdy bylo setkání dvou rozdílných materiálů.

Fotogalerie

Opravy poškozeného úseku dálnice D5 | Autor: TV ZAK
Opravy poškozeného úseku dálnice D5 | Autor: TV ZAK