Jsme televize vašeho kraje

Volební kandidátky plzeňských stran vedou ostřílené osobnosti, najdou se ale i nováčci

Plzeň, publikováno 10.06.2018, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Většina stran kandidujících v podzimních komunálních volbách v Plzni už má jasno o lídrech svých kandidátek. Většinou se na prvních místech objevují prověřená jména úspěšných a známých politiků, nováčků příliš nebude, ale přesto se někteří najdou. Post primátora by chtěl obhájit v čele kandidátky ČSSD Martin Zrzavecký. O jeho postavení na kandidátce bude rozhodovat městská konference ČSSD 14. června. Schválenými a potvrzenými lídry jsou už jeho dva náměstci, zatímco Martin Baxa vede kandidátku ODS, Petr Náhlík je jedničkou na kandidátce KDU-ČSL.

Vítězem posledních komunálních voleb se stalo v Plzni hnutí ANO, které ale nakonec skončilo v opozici. Tentokrát má ANO nového lídra, kterým se stal nově zvolený předseda krajské organizace a zároveň současný předseda kontrolního výboru zastupitelstva magistrátu Roman Zarzycký. Jedničkou u komunistů je současný městský zastupitel s bývalý krajský radní Václav Štekl.

Silnou koalici se rozhodli vytvořit Občané patrioti, kteří jsou součástí stávající radniční koalice. Pro podzimní volby spojili své síly se STAN, Svobodnými a Hnutím pro zdraví a sport. Už dříve posílili OPAT také Občané pro Lochotín. Do čela kandidátky postavili senátora Václava Chaloupka. Lídrem Pirátů v Plzni se stal nestraník, zastupitel městského obvodu Plzeň-Litice a občanský aktivista Pavel Bosák. Svoji kandidátku zatím ještě sestavuje TOP 09, ale je jasné, že v čele bude stát předseda městské organizace Michal Vozobule. Vlastní kandidátku v Plzni sestavuje také SPD, jedničkou na kandidátce bude zřejmě krajská předsedkyně a poslankyně Jana Levová.

 

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš