Jsme televize vašeho kraje

Obyvatelé Milířů a Drahkova se zajímali hlavně o jejich komunální volby, krajské moc neřešili

Milíře, Drahkov, publikováno 14.10.2012, autor: Richard Beneš

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Ve dvou obcích v Plzeňském kraji proběhly paralelně s krajskými volbami také komunální volby. V Milířích na Tachovsku a v Drahkově na jižním Plzeňsku si obyvatelé volili nová zastupitelstva, protože ta původní se jim rozpadla. Bez zajímavosti není fakt, že i když se komunální volby konaly souběžně s těmi krajskými, někteří lidé přišli zvolit jen své obecní zastupitele a krajské volby zcela ignorovali.

V Milířích lidé volili devítičlenné zastupitelstvo. To se rozpadlo poté, co odstoupil starosta i další čtyři sociálnědemokratičtí zastupitelé. V zastupitelstvu pak zůstali jen nezávislí zastupitelé.  Během sobotní volby měli voliči k dispozici kandidáty z ČSSD a ze Sdružení nezávislých kandidátů Milíře. Tentokrát bodovali nezávislí, pro které hlasovalo 67,27 procenta voličů. Nezávislí tak získali šest mandátů, zatímco na ČSSD zbyla jen tři křesla v zastupitelstvu. Post neobhájil starosta, který se do zastupitelstva neprobojoval.

Výsledky voleb v Milířích prokázaly, že komunální volby přilákaly do volební místnosti 71,6 procenta voličů, zatímco ke krajským volbám přišlo jen 49,41 procenta obyvatel oprávněných volit. V řeči čísel to znamená, že ze 169 voličů, přišlo hlasovat pro obecní zastupitelstvo 121 lidí, zatímco v krajských volbách odevzdalo své hlasy 84 lidí.

Podobná situace jako v Milířích byla i v Drahkově, kde si v sobotu obyvatelé volili nové pětičlenné zastupitelstvo. O přízeň voličů tam bojovala dvě sdružení nezávislých kandidátů. Ve finále pak zvítězilo Sdružení nezávislých kandidátů soustředěných kolem starosty, které získalo tři mandáty v zastupitelstvu za 58,23 procenta hlasů. Zbývající dva mandáty má Sdružení nezávislých kandidátů. V Drahkově mohlo jít k volbám celkem 113 oprávněných voličů. Obecní zastupitelstvo přišlo nakonec volit 92 lidí, což představuje 81,42 procenta všech voličů. Ke krajským volbám dorazilo 68 obyvatel, tedy 60,18 procenta voličů.  

Fotogalerie

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš