Jsme televize vašeho kraje

Modrava otevře nové a větší infocentrum, to staré už nestačilo zvládat nápor turistů

Modrava, publikováno 18.06.2018, autor: Richard Beneš

Toto stávající infocentrum už nestačilo náporu turistů a na Modravě proto vzniklo nové | Autor: Archiv

Nové informační centrum otevře v úterý 19. června šumavská obec Modrava a opět tak zvýší laťku kvality nabízených turistických služeb. Modravské infocentrum je první akcí aktivní mezinárodní spolupráce mezi mikroregionem Šumava – západ a ILE Nationalpark Gemaiden Bavorský les, kteří na základě smlouvy o vzájemné spolupráci realizují na území západní a centrální Šumavy projekt „Putování bez hranic srdcem Evropy“. Hlavním cílem je přispět konkrétními projekty k udržitelnému rozvoji území Šumavy a Bavorského lesa.

Nové bezbariérové informační centrum bylo vybudováno v modravském spolkovém domě, který poskytuje jak větší prostory, tak kvalitnější nabídku dalších služeb turistické veřejnosti. „Bývalé infocentrum nebylo schopno při jeho denní návštěvnosti tisíce lidí dále poskytovat kvalitní služby. Nové infocentrum bude poskytovat informace jak o Modravě a okolí, tak o Bavorském lese, a to jak pracovnicemi infocentra, tak prostřednictvím audiovizuální techniky. Co však turisté zřejmě ocení nejvíce, budou WC, kdy je dosavadní jedno společné nahrazeno samostatnými WC pro pány, dámy a invalidy,“ informnoval starosta obce Antonín Schubert.

V rámci výstavby infocentra se zmodernizoval konferenční sál spolkového domu, který je vybaven moderní audiovizuální technikou. Tam se budou turistické veřejnosti pravidelně promítat populárně naučné filmy ze Šumavy a Bavorského lesa. Sál ale poskytne i kvalitní zázemí pro pořádání tuzemských i mezinárodních konferencí.

Celkové náklady ve výši 5,4 milionu budou z 85 procent hrazeny z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko v rámci Cíle Evropské územní spolupráce 2014–2020. Pět procent jde z rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj a zbývajících 10 procent hradí obec Modrava ze svého rozpočtu.

Součástí projektu je i naučná stezka Modrava – Hradlový most (Rechle), která bude otevřena ke konci tohoto roku. Tato středně náročná stezka, výhradně pro pěší turisty, povede z Modravy při levém břehu Vydry a turisté ocení jak zpřístupnění atraktivní lokality, tak to, že k Hradlovému mostu nebudou muset šlapat po přetížené silnici.

Fotogalerie

Toto stávající infocentrum už nestačilo náporu turistů a na Modravě proto vzniklo nové | Autor: Archiv