Jsme televize vašeho kraje

Nejvzornější voliči jsou v Čilé na Rokycansku, kromě jednoho přišli všichni

Plzeň, publikováno 14.10.2012, autor: Richard Beneš

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Nejvyšší volební účastí 94,44 procenta se v Plzeňském kraji mohla i v krajských volbách pochlubit jako již tradičně maličká obec Čilá na Rokycansku. Ke zmíněnému výsledku jí stačí skutečnost, že z 18 oprávněných voličů nedorazil k volbám jen jediný. Ve stoprocentní volební účasti nejmenšího volebního okrsku v regionu brání fakt, že jeden z jejích obyvatel dlouhodobě pobývá daleko k zahraničí a k volbám tedy nejezdí.

Z informací volebního serveru volby.cz naopak vyplynulo, že na opačné straně žebříčku volební účasti je obec Čečovice na Domažlicku, kde z 64 voličů přišlo k volbám jen devět z nich. Nejnižší volební účast v regionu má tedy hodnotu 10,04 procenta. Devadesátiprocentní volební účast v regionu už nepřekročila žádná další obec ani město. Nejblíže se vítězné obci Čilá přiblížil Chlum na Rokycansku, kde přišlo volit 81,58 procenta voličů. Je vidět, že na Rokycansku jsou tedy nejvzornější voliči. Druhou nejhorší volební účast měli obyvatelé Hvožďan na Domažlicku. Tam přišlo volit jen 16,67 oprávněných voličů.  

Na okresní úrovni jsou nejvzornější voliči v okresu Plzeň-město, kde krajské volby přilákaly 39,59 procenta voličů. Nejmenší volební účast mělo Tachovsko, kde volilo jen 32,07 procenta voličů.     

Fotogalerie

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš