Jsme televize vašeho kraje

Na Bahna vyšle autobusový dopravce 14 zvláštních autobusů, chce předejít dopravnímu kolapsu

Plzeň, publikováno 21.06.2018, autor: Richard Beneš

Na Den pozemního vojska přijíždějí do Strašic desetitisíce návštěvníků | Autor: AČR

Zvláštní autobusy vyšle v sobotu do akce ČSAD Plzeň do Strašic na Den pozemního vojska, známý jako Bahna 2018. Očekává se návštěvnost více než 50 tisíc lidí, bez zvláštní autobusové dopravy by pravděpodobně nastal na Bahnech dopravní kolaps. Největší dopravce v kraji nasadí 14 speciálních autobusů, které se budou neustále kyvadlově točit, navážet a po skončení akce zase odvážet návštěvníky Bahen. Autobusy pojedou každých pět minut ze záchytných parkovišť v Dobřívi a ve Strašnicích. Měly by tak předejít dopravnímu kolapsu především v obci Dobřív, kde se pravděpodobně budou tvořit velké kolony.

„Vedle speciální kyvadlové dopravy vyjedou ranní linky ČSAD autobusy Plzeň z Plzně na Bahna. Vyrazí v 7.30 a v 8.00 hodin z Centrálního autobusového nádraží v Plzni ze stanoviště číslo 14. Zpět se budou vracet po skončení akce v 17.40 a v 18.00h. Autobusy po cestě zastaví také v Rokycanech a v Dobřívi,“ informoval ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava. Dalších sedm párů spojů pojede přímo z Rokycan a zpět do Rokycan a bude navazovat na vlaky od Prahy a na Prahu.

Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé severovýchodní části Rokycanska. Přímé autobusy pojedou ráno
i ve směru od Radnic, odpoledne po 16. hodině se vrátí zpět. „Během loňských Bahen jsme přepravili více než 15 tisíc osob, letos se očekává podobná návštěvnost. Jsme připraveni akci dopravně zvládnout, a to i přes nedostatek řidičů,“ sdělil ředitel ČSAD Vejprava. Každoročně Bahna navštíví více než 50 tisíc lidí. Třetinu z nich přepraví zvláštní autobusy plzeňského ČSAD.

Tradiční hojně navštěvovaná akce pod názvem Bahna se koná na někdejším tankodromu u Strašnic na Rokycansku. Velká přehlídka současné i historické bojové techniky byla povýšena na Den pozemního vojska Armády ČR. Obří přehlídka začne promenádním koncertem vojenské hudby. Následovat bude přelet letounů Casa a gripenů nad hlavami diváků. Poté přiletí armádní vrtulníky, z nichž vyskočí parašutisté. Po ukázce historické techniky a zahraničních vojsk přijde na řadu připomenutí letošního výročí sto let od vzniku Československa. Další část bude patřit jízdním vlastnostem kolových nebo pásových strojů. Nebude chybět rekonstrukce mobilizace z roku 1938 a bojů z druhé světové války. O bohatý celodenní program se postarají vojáci, kluby vojenské historie, policisté a hasiči. Zúčastní se ho 1400 profesionálních vojáků a zhruba pět set kusů techniky.

Fotogalerie

Na Den pozemního vojska přijíždějí do Strašic desetitisíce návštěvníků | Autor: AČR