Jsme televize vašeho kraje

Mládě samečka buvolce běločelého je nejnovějším přírůstkem plzeňské zoo

Plzeň, publikováno 22.06.2018, autor: Richard Beneš

Mládě buvolce se má čile k světu | Autor: Martin Vobruba

Nejnovějším přírůstkem plzeňské zoo je mládě buvolce běločelého, které přišlo na svět 18.června. Je to samec, je velký a silný, jeho matkou je samice Nora. Jedná se celkově o sedmé mládě narozené v místním chovu. První dny života tráví ve stáji, kde jej návštěvníci uvidí skleněným průhledem z pergoly od expozice Josefa Vágnera, informoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

„V Plzni chováme běločelé od roku 2007. První odchované mládě, kterým byla samička, se zde podařil v roce 2010. V létě žijí buvolci dohromady ve venkovním výběhu se žirafami a antilopami kudu velkými. V letech 2016 a 2017 byla v odchovech přestávka a proto je čerstvé mládě vítané. Naši chovnou skupinu skupinu tvoří samec Břéťa a tři samice Nora, Myka a Lonneke. Jde o druh, pro který je vedena Evropská plemenná kniha, v Evropě jej chová kolem 50 zoologických zahrad,“ uvedl mluvčí Martin Vobruba.

Buvolci preferují rozlehlá travnatá území a řídké světlé porosty stromů a keřů. Aktivní bývají ráno a k večeru, přes polední horka odpočívají v úkrytu. Samci jsou teritoriální, své území si značí hromadami trusu na viditelných místech, rozhrabáváním země a výměškem předoční žlázy, který otírá o traviny a větvičky. Samice s telaty žijí ve volných skupinách do 25 kusů, nezávisle na teritoriu samců. Pasou se hlavně ráno a odpoledne, vyhledávají především nízké trávy. Samice rodí ve vysoké trávě po osmi měsících březosti jedno mládě, které je už po dvou hodinách schopné následovat matku.

Buvolec běločelý v minulosti obýval savany v dnešní RSA, Svazijsku a Lesothu. Díky nadměrnému lovu kvůli masu byl už před rokem 1900 ve Svazijsku a Lesothu vyhuben, posledních asi 2000 kusů přežilo v RSA. Ochrana a chov v zajetí umožnily návrat buvolců do jejich původního areálu, kromě toho byli introdukováni také na místa, kde se dříve nevyskytovali, v současnosti žijí také v Namibii, Botswaně a Zimbabwe.

Fotogalerie

Mládě buvolce se má čile k světu | Autor: Martin Vobruba