Jsme televize vašeho kraje

Trojici úřednic obviněných v kauze stavby Škodalandu definitivně osvobodil Vrchní soud

Plzeň, publikováno 27.06.2018, autor: Richard Beneš

Jezírko ve Škodalandu létě doslova praská ve švech | Autor: Škodaland

Trojici úřednic z radnice třetího plzeňského městského obvodu definitivně osvobodil Vrchní soud v Praze v kauze související s výstavbou sportovního centra Škodaland. Podle obžaloby se měly dopustit zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku, když pochybily při přípravě zakázky téměř za 17,5 milionu korun, uzavření smlouvy i při vyplácení faktur stavební firmě. Úřednice už loni zprostil viny krajský soud. Státní zástupce se proti zprošťujícímu rozsudku odvolal k Vrchnímu soudu, kde ovšem rovněž neuspěl. Aktuální rozhodnutí soudu je pravomocné. Krajský soud dospěl loni k závěru, že úřednice dělaly jen to, co bylo jejich pracovní náplní. Je velmi pravděpodobné, že trojice teď zažaluje stát a bude požadovat finanční náhradu za újmu způsobenou trestním stíháním.

Až desetiletý trest vězení hrozil také bývalému starostovi centrálního plzeňského obvodu Jiřímu Strobachovi na základě obvinění z letošního ledna. Policie ho obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti se vznikem údajné škody, která vznikla při stavbě areálu Škodaland. V dubnu ale krajské státní zastupitelství trestní stíhání bývalého starosty zrušilo. Státní zástupkyně totiž shledala v postupu policie formální nedostatky a dospěla k závěru, že věc je zapotřebí vyhodnotit v širších souvislostech. I nadále však trvá prověřování případu. Zrušení trestního stíhání ve stejné kauze se týkalo také bývalého úředníka stejného městského obvodu. V jeho případě se jednalo o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a z porušení povinností při správě cizího majetku.

Bývalý starosta centrálního obvodu Strobach svoji vinu od začátku odmítal a stíhání považoval za účelové. „Je mi kladen za vinu podpis dvou dokumentů řádně schválených radou obvodu Plzeň 3, které jsem však byl povinen jako statutární zástupce městského obvodu Plzeň 3 z titulu funkce podepsat, a to i v případě, kdybych pro ně nehlasoval,“ uvedl už dříve Strobach. Podle jeho slov jej policejní orgán bez bližší znalosti schvalovacího procesu vyplývajícího ze zákona o obcích označil jako pachatele, aniž by dodržel zásadu individuální trestní odpovědnosti.Stíhání bylo podle něj vykonstruované na základě trestního oznámení, které iniciovala bývalá, loni v lednu odvolaná, místostarostka obvodu Plzeň 3 Jaroslava Maříková (OPAT), se kterou má dlouhodobé spory.

Jezírko ve sportovním areálu Škodaland slavnostně otevřel v roce 2011 tehdejší starosta MO Plzeň 3 Jiří Strobach. Později vyšlo najevo, že má areál celou řadu chyb a zakázkou na stavbu jezírka se začala zabývat policie. Podle projektu měl v areálu vzniknout bazén s ohřívanou vodou a atrakcemi, za který radnice zaplatila ve finále 20 milionů korun. Místo toho se vybudovalo jen koupací jezírko s fólií, jehož cenu vyčíslil soudní znalec přizvaný policií na pět milionů korun. V pozici obviněných a následně i obžalovaných se ocitly úřednice Zdeňka Anýžová, Renáta Hádková a Eva Hubená. Podle žaloby stavební firmě předem proplatily faktury v hodnotě téměř celé zakázky v rozporu se smlouvou o dílo.

V průběhu vyšetřování se změnilo vedení radnice centrálního obvodu a na postu starosty vystřídal Strobacha jeho tehdejší místostarosta Radislav Neubauer (ČSSD). Nové vedení radnice si nechalo zpracovat nový posudek na hodnotu jezírka ve sportovním areálu v Českém údolí, který svědčil v jeho prospěch, Podle radních totiž nebyl posudek, který si původně nechala zpracovat policie, dostatečný. „Znalec, kterého přibrala policie, není znalcem pro všechny obory, nemá charakter znaleckého posudku a nebude moci být adekvátně použit v rámci trestního řízení,“ uvedl Neubauer.

Z posudku, který si nechala vypracovat radnice vyplynulo, že je cena za zhotovení jezírka adekvátní. Vedení třetího městského obvodu podle nového posudku tedy mohlo sedmnáct milionů za jezírko opravdu utratit. „Určitě žádné miliony nezmizely. Naopak, jak jsem říkal, ušetřili jsme dva a půl milionu korun při soutěži a to, že se takto kriminalizují zaměstnanci úřadu to mě velmi mrzí,“ konstatoval Strobach.

Fotogalerie

Jezírko ve Škodalandu létě doslova praská ve švech | Autor: Škodaland