Jsme televize vašeho kraje

Na území Plzně skončila čtyřměsíční výluka na železniční trati z Plzně do Domažlic

Plzeň, publikováno 27.06.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Swietelsky

Po více než čtvrt roce skončila ve středu odpoledne výluka na železniční trati z Plzně do Domažlic Trvala od března a společnosti Swietelsky Rail CZ a Swietelsky stavební během ní přeložily na 700 metrů domažlické trati v úseku od Jižního předměstí k zastávce Skvrňany do provizorní polohy. V úterý, prošla kolej finální úpravou geometrické polohy a ve středu přesně v 16.45 hodin se na ní vrátil první vlak. Součástí trasy je i provizorní železniční most dlouhý 42 metrů. Toto dočasné řešení umožní vybudovat definitivní mostní konstrukce. Již dříve byla dokončena rekonstrukce části 1. traťové koleje směr Cheb.

„Máme za sebou významnou úvodní etapu, zahrnující provizorní přeložku domažlické trati včetně vybudování mostního provizoria a přeložek inženýrských sítí. To umožní plynule pokračovat zejména na mostních objektech bez toho, aby bylo nutné opět dlouhodobě přerušit provoz na trati či vlečkových kolejích,“ uvedl David Sichrovský, ředitel stavby sdružení Swietelsky.

Během výluky začala rovněž rekonstrukce několika mostů - silničního v Břenkově ulici, tunelového vlečky Škoda, železničních mostů přesmyku a také nového podchodu do zastávky Skvrňany, která vznikne v nové trase domažlické trati. Zahájena byla i stavba opěrných a zárubních zdí v oblasti areálu Škoda a podzemního kolektoru, raženého hornickým způsobem. Průběžně se překládají stovky metrů elektrických vedení, kanalizací a vodovodů.

Současně také byly zahájeny práce na přeložce komunikace Domažlická. To si vyžádalo rozsáhle přeložky inženýrských sítí včetně kanalizační stoky Zátišského sběrače. Dominantou je nový silniční nadjezd, který umožní křížení trolejbusové dopravy s plánovanou elektrifikací železniční trati na Domažlice. Práce jsou součástí rozsáhlé modernizace tzv. přesmyku domažlické železniční trati za 1,08 miliardy korun. Ty naplno sdružení firem Swietelsky Rail CZ a Swietelsky stavební zahájilo v březnu a ukončí je v listopadu 2019.

Zakázku vypsala Správa železniční dopravní cesty spolu s městem Plzeň, neboť část prací se dotýká i jeho majetku. Modernizace přesmyku umožní po dokončení, spolu s předchozími etapami, rychlejší průjezd vlaků Plzní. V budoucnu na ní naváže připravovaná modernizace a zdvojkolejnění trati Plzeň – Domažlice – státní hranice. To vše zásadně urychlí a současně zkapacitní dopravu z Prahy do Bavorska.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Swietelsky