Jsme televize vašeho kraje

Trojčata lvíčat z plzeňské zoo dostala arabská jména Damali, Deema a Dabir

Plzeň, publikováno 28.06.2018, autor: Richard Beneš

Trojčata lvíčat z plzeňské zoo dostala arabská jména Damali, Deema a Dabir | Autor: Zoo Plzeň

Trojice vzácných šestitýdenních lvů berberských narozených 12. května v plzeňské zoo dostala arabská jména Damali, Deema a Dabir. Matkou dvou lvíčků a jedné samičky je čtyřletá lvice Tamika a byl to už její druhý vrh. V roce 2016 přivedla na svět samičku Amiru, která je už v zoo v Rakousku. Hrdým otcem je osmiletý lev Mates. Kmotry šelmiček se stala ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS) a plzeňská herecká celebrita Martin Stránský.

Návštěvníci zatím lvíčata ještě nemají šanci vidět. Kvůli zajištění klidu pro lvici, která se o potomky až úzkostlivě stará, byl jejich pavilon ještě uzavřený. Zoo ho ještě do prázdnin otevře, prosí ale návštěvníky o ohleduplnost. Chovatelé se pokusí co nejdříve samici a mláďata spojit se zbytkem tlupy. Na rozdíl od prvního vrhu samice Tamiky, kdy měli chovatelé strach o život jejího mláděte a museli ho několikrát denně samici odebírat, aby ho nakrmili z lahve se tentokrát lvice stará o trojici lvíčat naprosto vzorně. Chovatelé nechávají péči na matce a k mláďatům tak vůbec nechodí. Váhu mláďat odhadují na sedm kilogramů u samců a na šest kilogramů u samičky Damali.

„Tamika je teď opravdu jiná máma než u prvního mláděte, je mnohem agresivnější ke svému okolí a mláďata si úzkostlivě hlídá,“ prozradila chovatelka šelem Lenka Václavová. Hodně nevraživě sledovala matka Tamika i novináře, kteří lvíčata sledovali a fotografovali ve vnitřní ubikaci přes sklo výběhu. Pokud se některé z mláďat vypravilo blíže ke sklu, za kterým stáli novináři, matka rázně zakročila a zvídavé lvíče odnesla do bezpečné vzdálenosti. Samice zatím trojčata kojí, ale pomalu už začínají ochutnávat i malé kousky hovězího masa. Většinu dne ale prospí.

„Jméno samičky Damali znamená v překladu krásná představa, Deema je tmavý oblak podle tmavšího zbarvení srsti a Dabir znamená soudce,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Podle jeho slov čekala zoo na narození lvíčat 40 let, nakonec se to poprvé podařilo až v roce 2016. Nyní v přírodním výběhu, kde lvy dělí od návštěvníků jen vodní příkop a elektrický ohradník, žije otec mláďat Mates, sestra jejich matky Neyla a její sedmiměsíční syn Baqir. Ve volné přírodě už vyhubené berberské lvy chová zoo od roku 2002. „Mláďata zůstanou v zoo zhruba do věku 1,5 roku až dvou let, potom pro ně koordinátor chovu najde nové umístění. V zajetí se dožívají až 20 let,“ dodal mluvčí Vobruba.

„Narození trojčat takto vzácného lva je vlastně zázrak pro zoo i pro návštěvníky. Přeji jim spoustu návštěvníků, aby se líbili, aby byli zdraví a šťastní. Předpokládám, že až budou starší, tak je čeká transport do nějaké jiné zoo. Doufám tedy, že najdou velmi přívětivý domov. Plzeňský kraj zoo podporuje a jsme pyšní na to, že jde o nejnavštěvovanější turistický cíl v kraji. Teď jsme nad rámec ročních příspěvků na provoz podpořili projektovou dokumentaci na nový projekt Sloni na Mži, aby se mohla zoo rozvíjet i o velká zvířata, která bývají samozřejmě velkým lákadlem pro návštěvníky,“ řekla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová.

Krásný, spokojený a dlouhý život popřál lvíčatům také Martin Stránský, který by si také přál, aby zoo pro malé šelmičky našla hezký domov. „Lev je symbolem zvířat, král zvířat, vůdčí typ a tomu nasvědčují i ta krásná jména. Do plzeňské zoo chodí moje rodina velmi často, baví nás to tady a moc se nám tady líbí,“ prozradil Martin Stránský.

Fotogalerie

Trojčata lvíčat z plzeňské zoo dostala arabská jména Damali, Deema a Dabir | Autor: Zoo Plzeň