Jsme televize vašeho kraje

Kraj odsouhlasil výběrové řízení na zakázku traumabodů pro Brdy za 1,9 milionu korun

Plzeň, publikováno 02.07.2018, autor: Richard Beneš

V Brdech jsou rozsáhlá území bez pokrytí mobilním signálem | Autor: Richard Beneš

Ještě během tohoto léta se na území CHKO Brdy objeví funkční traumabody, které lidem umožní v případě nouze přivolat pomoc i z míst, kde nefunguje signál mobilních telefonů. Turisté se díky tomu budou cítit v této lokalitě bezpečněji. Radní Plzeňského kraje schválili vyhlášení výběrového řízení na zakázku nazvanou „Aktivní traumabody v Brdech“ v hodnotě 1,9 milionu korun. Vítězná firma zajistí instalaci prvních tří bodů na vytipovaném území. Náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD) uvedl, že zajištění bezpečnosti návštěvníků na území bývalého vojenského újezdu Brdy je jednou z priorit Plzeňského kraje.

CHKO Brdy se před více než dvěma lety otevřela turistům po zrušení vojenského prostoru. Oblast ale není pokrytá signálem mobilních operátorů a volat lze jen v okrajových částech. Mobilní operátoři neměli o toto území zájem. Vybudovat vše potřebné k pokrytí mobilního signálu v chráněné oblasti není teď navíc úplně jednoduché. Podle náměstka hejtmana Ivo Grünera je tam pohyb nebezpečný.

Traumabod neboli bod záchrany je místo označené tabulkou s unikátním kódem, který usnadňuje složkám Integrovaného záchranného systému lokalizaci místa, kde je potřeba zasahovat. K přivolání pomoci bude sloužit zvláštní technologie pro přenos nouzového volání, instalovaná v místě těch traumabodů, kde signál GSM není dostupný. Traumabody vybavené hlásiči budou určené pro případy nehod, požárů, úrazů a hledání lidí, kteří se ztratí. Turista se z hlásičů dovolá na tísňovou linku 112 a operační středisko uvidí, kde je.

„Systém bude fungovat tak, že zraněný nebo ohrožený člověk zmáčkne tlačítko a odešle signál hasičům, kteří předají informace policii. Policisté budou moci na místo vyjet v terénních automobilech nebo čtyřkolkách, jejichž nákup také financuje kraj,“ vysvětlil Grüner.

„V současné době máme připraveny tři body, je jedno, jestli je jeden, nebo je jich tisíc. Investice do jednotlivých bodů je potom už v řádech tisícikorun. Není vůbec důležité to počáteční množství, ale to jak ho vyhodnotíme a jak ho rozšiřujeme dál. Takto problematickým území nejsou samozřejmě jen Brdy. Je to i NP Šumava, nebo Český les, prostě v místech, kde ten signál není úplně obvyklý a kde se pohybuje celá řada turistů. Tam se nabízí možnost využít tuto technologii k tomu, aby zachránila a pomohla lidem v nouzi,“ uvedl náměstek hejtmana.

Po vyhodnocení pilotního projektu padne rozhodnutí, zda se počet traumabodů rozšíří. O jejich existenci si lidé dozvědí prostřednictvím médií a také ve všech infocentrech, která informují o Brdech.

Fotogalerie

V Brdech jsou rozsáhlá území bez pokrytí mobilním signálem | Autor: Richard Beneš
V Brdech jsou rozsáhlá území bez pokrytí mobilním signálem | Autor: Richard Beneš