Jsme televize vašeho kraje

Chovatelé z plzeňské zoo představili extrémně jedovatá mláďata právě odchovaných hadů

Plzeň, publikováno 03.07.2018, autor: Richard Beneš

Chřestýš arubský odchovaný plzeňskou zoo | Autor: ZOO Plzeň

Chovatelé hadů z Plzeňské zoo představili poprvé novinářům své nejnovější přírůstky, které přišly na svět v posledních týdnech. Jedná se o osm dvouměsíčních chřestýšů arubských a dvě tři týdny staré zmije Schweizerovy. Tyto hady nechová žádná zoo v ČR. Mláďata chřestýšů i zmijí mají jiné složení jedu než dospělci a většinou jsou výrazně jedovatější, takže chovatelé musí být opatrní už při manipulaci s malými hady. Poté, co plzeňská zoo otevřela v roce 2015 oddělení Království jedu, podařilo se chovatelům rozmnožit již 10 druhů jedovatých hadů, z toho čtyři pak opakovaně.

„Chřestýš arubský je endemitem stejnojmenných ostrovů u pobřeží Venezuely. Něco více než 200 jedinců žije v národním parku na jihovýchodě ostrova. V Evropě jej nyní chovají dle webu zootierliste.de jen čtyři zoo. Dospělý had váží kolem jednoho kilogramu. Krmí se každých 12 dní. Mláďata, která přišla na svět přímo v expozici, jsou nyní v chovatelském zázemí. Koncem léta je chovatelé plánují ukázat návštěvníkům v Království jedu,“ informoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

Zmije milóská neboli Schweizerova je zase nejjedovatějším evropským hadem přizpůsobeným na lov ptáků. Na jaře a na podzim žije na stromech. Pochází ze souostroví Kyklady. Dospělé jedince chová plzeňská zoo v expozici Mediteraneum. „Po sedmi letech chovu přišla na svět první dvě mláďata. Celkem zde máme sedm dospělých jedinců. V Evropě je chová osm institucí,“ dodal ošetřovatel Jan Dohnal.

V chovu plzeňské zoo je ve všech expozicích Akva Tera, Sonora, Afrika, Skleník, Tropický pavilon a Svět v podzemí na 70 druhů hadů. Návštěvníky upoutají i dvě pětimetrové krajty mřížkované, které jsou nejdelším druhem hada nebo kobra královská, která je zase nejdelším jedovatým hadem.

Fotogalerie

Chřestýš arubský odchovaný plzeňskou zoo | Autor: ZOO Plzeň