Jsme televize vašeho kraje

Cestovatelé z Plzeňska jsou stále v patách Zikmundovi s Hanzelkou

Plzeň, publikováno 06.07.2018, autor: Richard Beneš

Myanmar | Autor: Z100

Dva dobrodruzi z Plas Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha jsou na cestě už čtvrt roku. Jejich expedice Z100 mapuje putování legendárních cestovatelů Zikmunda a Hanzelky a dva mladí kamarádi si tím plní svůj klukovský sen. Na cestě všemi možnými i nemožnými dopravními prostředky budou ještě půl roku. Po svém návratu plánují uspořádat velkolepou výstavu. Hlavním cílem expedice Z100 je totiž za necelých deset měsíců zmapovat, jak moc se změnila místa, která Zikmund a Hanzelka zdokumentovali před šedesáti lety. Cestovatelé fotografují ze stejných míst a pozic, jako to před léty udělali jejich slavní předchůdci.

Výpravu za dobrodružstvím bylo zapotřebí pořádně naplánovat. Cestovatelská mise začala v Tureckém Istanbulu. Zatím dvojice navštívilaš est zemí a před několika dny opustili Indii. „Od 4. dubna co jsme odjeli z ČR, jsme navštívili Turecko, Srí Lanku, Barmu, Nepál a Indii. Náš plán je jasný, chceme projet 32 zemí a zdolat všemi dostupnými prostředky 75 tisíc kilometrů. Část cesty už máme splněnou,“ řekl při našem rozhovoru na dálku Lukáš Socha.

„Já si myslím, že to nejlepší, co jsme zatím při cestě zažili, tak bylo asi v Kašmíru, konkrétně ve vesnici Mulbekh. Je to slavná vesnice se spoustou malebných buddhistických klášterů. Navštívili jsme tam místní školu a bylo to úžasné setkání s dětmi, které ji navštěvují,“ uvedl Tomáš Vaňourek. Na vznik a chod školy významnou sumou přispěla česká organizace Brontosauři v Himalájích.

Cestovatelé už mají za sebou pár nečekaných změn v plánu cesty i zdravotních problémů. Zatím si ale se vším dokázali poradit a pokračují dál. „Komplikací samozřejmě bylo více, začíná to financemi a v půlce dubna nám překazil plány konflikt v Sýrii, kdy jsme nemohli navštívit naplánovaná místa na území Sýrie a dále potom i na Středním východě, takže jsme se museli odklonit od původní tras,“ poznamenal Lukáš Socha.

Velmi obtížně se někdy cestovatelé dostávají na místa, na kterých před šedesáti léty stáli a fotografovali Zikmund s Hanzelkou. Mnohdy jim v tom brání nové stavby, jindy zase různé zábrany. Před 60 léty se mohlo chodit na místa kam se teď nemůže, takže jsou tam všude provazy a řetězy. Nicméně co bych neudělal proto, abych našeltu správnou kompozici. Musíme si ale poradit v každé situaci,“ dodává Lukáš.

Oba dobrodruzi si na cestu zabalili jen pár věcí, vezou si jen čtyři trička šortky a kalhoty, nejvícemísta jim zabrala technika. „Máme dohromady pět zavazadel, z toho ty dvě největší jsme obětovali technice, dohromady máme asi 40 kilo nákladu a dvě třetiny tvoří technika,“ popsal Tomáš Vaňourek. Právě teď seLukáš s Tomášem nacházejí v Indonésii. Navštíví Sumatru, kde se setkají s původními kanibalskými kmeny.

 

 

Fotogalerie

Autor: Z100
Autor: Z100
Autor: Z100
Autor: Z100
Autor: Z100
Autor: Z100
Autor: Z100
Myanmar | Autor: Z100
Autor: Z100
Autor: Z100