Jsme televize vašeho kraje

Kraj chce zřídit na nádražích ČD uzamykatelné cykloboxy a cyklostojany

Plzeň, publikováno 10.07.2018, autor: Richard Beneš

Kraj chce zřídit na nádražích ČD uzamykatelné cykloboxy a cyklostojany. Bezpečné řešení určitě cyklisté uvítají. | Autor: Richard Beneš

Dalším krokem Plzeňského kraje ke zlepšení kvality a komfortu cyklistické dopravy v regionu je zřízení speciálních cykloboxů a cyklostojanů, které se budou umísťovat na vybraných železničních zastávkách. Radní kraje už schválili zadání designové soutěže na návrh jednotných uzamykatelných modulově řešených cykloboxů a cyklostojanů. Kraj si od toho slibuje rozšíření možností využití kola jako dopravního prostředku do práce nebo za zábavou.

„V současné době ve vybavení železničních stanic a zastávek v Plzeňském kraji chybí zařízení umožňující bezpečné uložení jízdního kola. Tento stav ovšem neodpovídá současným trendům v dopravě a požadavkům cestujících. Záměrem Plzeňského kraje je umožnit bezpečné ukládání jízdních kol na železničních zastávkách tak, aby byli cestující měli možnost využívat dopravní spojení kolo+vlak,“ vysvětlil Pavel Čížek (STAN), náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Předběžné finanční nároky na pořízení cyklistické novinky činí 357 300 Kč, z toho 157 300 Kč na designovou studii a 200 000 Kč na projektovou dokumentaci cykloboxů a cyklostojanů. Kraj už v roce 2017 vyhlásil dotační tituly na výstavbu cyklostezek v celkové výši 11,76 milionu, letos má připraveno 16 milionů korun. Na podporu cykloturistiky fungují v kraji cyklobus a nově také cyklovlak z Plzně do Bělé nad Radbuzou. Všechna nová výběrová řízení na operátora vlaků a autobusů počítají s prostorem pro kola či se speciálními úchyty na ně.

 

Fotogalerie

Kraj chce zřídit na nádražích ČD uzamykatelné cykloboxy a cyklostojany. Bezpečné řešení určitě cyklisté uvítají. | Autor: Richard Beneš