Jsme televize vašeho kraje

Vedení ČSSD z Plzeňského kraje vyzvalo poslance Milana Chovance, aby nepodpořil vládu ČSSD a ANO

Plzeň, publikováno 10.07.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Členové krajské organizace ČSSD v Plzeňském kraji se v nedávném stranickém referendu o vládě s hnutím ANO netajili tím, že hlasovali proti tomuto spojení. A ve svém tažení proti společnému vládnutí pokračují dál. Vedení krajské organizace teď vyzvalo bývalého statutárního místopředsedu a exministra vnitra Milana Chovance, aby ve středu nepodpořil menšinovou vládu ANO a ČSSD, která by měla využívat také hlasy komunistů. Novináře o tom informoval hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

„Krajský výkonný výbor ČSSD Plzeňského kraje doporučil našemu poslanci, panu Chovancovi, aby nehlasoval pro tuto vládu, případně aby se zdržel,“ uvedl pro deník Právo hejtman Josef Bernard. Poslanec Milan Chovanec odmítl zatím doporučení svých stranických kolegů komentovat, i když od začátku kritizoval vstupu ČSSD do vlády s ANO. V minulých týdnech však Chovanec společně s ostatními 14 poslanci ČSSD podepsal koaliční smlouvu. Lídři hnutí ANO a ČSSD v úterý, tedy den před hlasováním Sněmovny o důvěře vládě, podepsali koaliční smlouvu. Už dříve se Chovanec vyjádřil v tom smyslu, že pokud sociální demokraté podpoří vstup do vlády, nebude bránit vůli členské základny a vládu podpoří.

Na svém facebookovém profilu uvedl hejtman Bernard, že existuje asi 10 důvodů, proč nepodpořit vládu. „Ten právně významný je nenaplnění koaliční smlouvy. Nemáme pět členů vlády. Teď ale to podstatné. Strana, která byla jako první zlikvidována komunisty, její členové byli vězněni a vražděni komunistickou soldateskou, poté co žijeme konečně bezmála 30 let ve svobodě, má umožnit plnou morální rehabilitaci KSČM. Pro mě nepřijatelné,“ komentuje aktuální situaci Josef Bernard. Narážel tak mimo jiné na skutečnost, že kvůli nesouhlasu prezidenta Miloše Zemana jmenovat ministrem zahraničí europoslance Miroslava Pocheho přišla ČSSD o jeden vládní post.

Proti společné vládě s ANO se v nedávném stranickém referendu vyslovilo 60,5 procenta hlasujících členů ČSSD z Plzeňského kraje. Pro vládu naopak hlasovalo 58,5 procenta členů z celé republiky.

Fotogalerie

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard před krajským sídlem ČSSD v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Ilustrační foto | Autor: Archiv