Jsme televize vašeho kraje

Soud uzavřel případ lékaře, který si po jízdě v opilosti nechal vyměnit odebraný krevní vzorek

Plzeň, publikováno 10.07.2018, autor: Richard Beneš

Krajský soud v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

V letité kauze bývalého primáře chirurgického oddělení Domažlické nemocnice Michala Kravce vynesl plzeňský krajský soud konečný verdikt. Sedmačtyřicetiletému lékaři obžalovanému z poškozování cizích práv vyměřil soud trest dva měsíce vězení s roční zkušební lhůtou a zákaz výkonu činnosti vedoucího lékaře po dobu jednoho roku. Rozsudek je pravomocný. Lékaře podle obžaloby přistihla v roce 2014 policejní hlídka při řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Lékař pak v nemocnici nařídil podřízeným zdravotním sestrám, aby odebrali krev pacientovi se stejnou krevní skupinou a tento vzorek následně vyměnili s jeho krevním vzorkem. Celá věc však praskla.

Případ už v minulosti řešil domažlický okresní soud i krajský soud. Letos domažlický soud uložil Kravcovi dvouměsíční podmíněný trest s dvouletou zkušební lhůtou, pokutu 40 tisíc korun a zákaz vykonávat práci vedoucího lékaře. Proti tomu se odvolal lékař i státní zástupce. Lékaři, který vinu od začátku popíral, hrozil až dvouletý trest vězení. Hájil se tvrzením, že se jednalo o komplot sester, proti osobě primáře, což ovšem odvolací soud striktně odmítl. Krajský soud novým verdiktem zkrátil zkušební lhůtu a zrušil pokutu.

U soudu zaznělo, že se podařilo prokázat, že lékař nařídil sestře, aby odebrala krev pacientovi se stejnou krevní skupinou A. Tento vzorek pak měla vyměnit druhá zdravotní sestra za lékařovu již dříve odebranou krev. Když v únoru 2014 policisté zastavili Kravce kolem půlnoci a zjistili, že má v krvi půl promile alkoholu, tvrdil jim, že spěchá na konzultaci k akutnímu případu nebo na operaci. Nechal se od nich odvézt do nemocnice, kde si sám vyžádal krevní test.

Krev odebrala sestřička onkologicky nemocnému pacientovi hospitalizovanému na chirurgickém oddělení. Podle soudu utrpěl muž újmu na svých právech, když byl v noci probuzen kvůli odběru krve, který nesouvisel s jeho léčbou. „Řekl mi, abych se připravila, že musím jeho vzorek krve vyměnit. „Primáři jsem krev nabírala zády k policistům. Pak jsem ampule vyměnila. Beru to jako osobní selhání, ale učinila jsem to pod psychickým nátlakem,“ vypověděla už dříve před soudem sestřička.

Celá záležitost měla pro lékaře vedle soudního řízení a uložené trestu i profesní a osobní dopad. Odešel z nemocnice v Domažlicích, později pracoval v nemocnici v Sušici a několik dalších měsíců byl bez práce. V současné době pracuje na částečný úvazek v Českém Krumlově.

Fotogalerie

Krajský soud v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš