Jsme televize vašeho kraje

Revizory doprovázeli při kontrolách v MHD strážníci, testovali nový projekt PMDP

Plzeň, publikováno 12.07.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) vyhodnocují fungování pilotního provozu revizorů specialistů ve spolupráci s Městskou policií. Od poloviny května do konce června se mohli cestující v městské veřejné dopravě setkat se speciálními smíšenými hlídkami, které tvořili revizoři společně se strážníky Městské policie. Cílem projektu bylo zvýšení komfortu poctivých cestujících. Během šesti týdnů hlídky zkontrolovaly téměř 30 tisíc cestujících, přičemž více než 3000 cestujících vyloučili z přepravy.

Smíšené hlídky se pohybovaly v předem vytipovaných oblastech, kde se vyskytuje velké množství cestujících, kteří pravidelně jezdí načerno. Jejich úkolem bylo zajistit, aby do vozů PMDP nastoupili pouze ti cestující, kteří měli v úmyslu cestovat s platným jízdním dokladem. Podstatou akce nebylo udělování pokut, přistižení černí pasažéři byli ve většině případů pouze napomenuti a vyloučeni z vozu. V odůvodněných případech však samozřejmě revizoři přistoupili i k udělení pokuty.

„Vzhledem k tomu, že v našich vozech jezdí mnoho recidivujících černých pasažérů, kteří nemají v úmyslu své závazky uhradit a kteří jsou exekučně téměř nepostižitelní, rozhodli jsme se ve spolupráci s Městskou policií těmto osobám cestování co nejvíce znepříjemnit,“ uvádí Jan Schejbal, vedoucí odboru příjmy z dopravy PMDP, a dodává: „Spolupráce s Městskou policií probíhala bezchybně a celkově máme na pilotní provoz převážně pozitivní ohlasy, a to ze strany cestujících i našich řidičů.“

„Černým pasažérům věnujeme dostatek času a můžeme je tak donutit, aby si zakoupili jízdenku, případně aby nečekali na další spoj a šli skutečně pěšky. Se strážníky je navíc průběh celé akce klidnější,“ uvádí jeden z revizorů PMDP. Po vyhodnocení pilotního provozu smíšených hlídek se vedení PMDP rozhodne, zda a v jakém rozsahu bude spolupráce pokračovat.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš