Jsme televize vašeho kraje

S obří množírnou psů pomáhali její majitelce nevědomky ještě další lidé

Plzeň, publikováno 16.07.2018, autor: Nikola Velkoborská, Richard Beneš

Transport zachráněných pejsků z množírny na sídlišti Vinice | Autor: TV ZAK

Další hrůzné detaily vyplouvají na povrch v případě obří množírny psů v Plzni. Veterináři teď bojují o to, aby všechna zubožená zvířata přežila. Kriminalisté vyšetřují, jak žena se psy zacházela. Na jejím pozemku totiž našli řadu hrobů. Svérázná chovatelka čelí obvinění z týrání. Nejhorší zvěrstva se odehrávala za dveřmi jejího sídlištního bytu v Plzni na Vinicích, odkud policisté ve čtvrtek večer odnesli okolo 80 živých psů, kteří tam živořili ve špíně a v malých klecích. Další bezmála dvě desítky zvířat objevili policisté i v domě v Sedlci u Starého Plzence.

„Trus se tam válel všude, jak v klecích, tak i na podlahách, bylo tam rozházeno krmení, k dispozici jen špinavá voda, byla tam vysoká koncentrace čpavku. Lidé, kteří tam zasahovali, prakticky nemohli pořádně dýchat,“ popsal hrůzné zážitky ze Sedlce Václav Poláček, ředitel Krajské veterinární stanice Plzeňského kraje. Kromě zubožených zvířat policisté na pozemku u domu objevili i několik hrobů.

„V obci Sedlec byla při domovní prohlídce nalezena přibližně desítka uhynulých psů na různých místech. Na místě byla nalezena desítka uhynulých psů na různých místech. Během dne se kriminalistům podařilo najít jednoho pejska ještě živého,“ uvedla mluvčí policie Hana Rubášová.

O existenci množíren nevěděli zejména lidé u domu v Sedlci, o tom, že se něco nekalého děje v panelákovém bytě na sídlišti nejbližší sousedé tušili. Nikoho ale nenapadlo, že uvnitř bytu funguje tak velká množírna. „Že je tam tak velká množírna se vlastně zjistilo až teď. Lidé si většinou myslili, že to je to taková ta starší paní, která má ráda psy, že jich tam má tak kolem deseti a patnácti,“ řekl jeden ze sousedů majitelky množírny ze sídliště Vinice. „Občas tady byl cítit docela velký zápach, těžko říct, jestli to bylo z výkalů, nebo jestli si tady nějakého psa zakopala,“ uvedl zase jeden sousedů v Sedlci.

Postupně vyplouvají na povrch další podrobnosti v celé kauze. Majitelce množírny měla údajně pomáhat i její známá s falšováním průkazů původu psů, které pak vydávali jako „papírové.“ Ani ta ale prý netušila, že je něco v nepořádku. Měla za to, že jen pomáhá přítelkyni s chovnou stanicí, která si nemůže potřebné dokumenty vystavit sama. Do místností v bytu, kde žena chovala psy se prý nikdy ani nepodívala.

Podle našich informací majitelka množírny využívala služeb několika dalších důvěřivých osob. Ti jí vlastně pomáhali legalizovat její činnost. „Jsem hloupá a důvěřivá, prostě za svoje chyby zaplatím no, co mám k tomu dodat, jsem si toho vědoma,“ přiznala chovatelka Lenka P. Majitelka množírny je teď vyšetřovaná na svobodě. Žena je podezřelá ze spáchání přečinu týrání zvířat v jednočinném souběhu s přečinem zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Podle našich informací už se ozvalo okolo pěti set lidí, kteří si od ní psa koupili.

Fotogalerie

Pejsci živořili v množírně v těchto klecích | Autor: Policie ČR
Takto vypadal interiér domu pobočky množírny v Sedlci | Autor: Policie ČR
Takto vypadal interiér domu pobočky množírny v Sedlci | Autor: Policie ČR
Exhumace mrtvých pejsků na pozemku v Sedlci | Autor: Policie ČR
Transport zachráněných pejsků z množírny na sídlišti Vinice | Autor: TV ZAK
Pohřebiště pejsků v Sedlci | Autor: Policie ČR