Jsme televize vašeho kraje

Muž odložil na odlehlém místě 11 štěňat z nichž pět uhynulo, teď čelí podezření z týrání zvířat

Plzeň, publikováno 18.07.2018, autor: Richard Beneš

Šest z 11 odložených štěňat se podařilo zachránit | Autor: Útulek pro zatoulané a opuštěné psy

Z týrání zvířat je podezřelý devětačtyřicetiletý muž ze Švihovska. V červnu měl na odlehlém místě nedaleko od Měčína na Klatovsku odložit celkem 11 štěňat. Zvířat ve stáří 10 až 20 dnů se tak chtěl zbavit. O den později štěňata našla náhodná chodkyně, která nález oznámila na policii. V tu dobu už bylo pět štěňat uhynulých. Zbývajících šest pejsků se podařilo umístit do psího útulku v Klatovech a zachránil se tak jejich život.

Případem se pak začala zabývat policie a velmi rychle se podařilo vypátrat muže, který svým jednáním způsobil smrt štěňat. „Od komisaře převzal ve zkráceném přípravném řízení sdělení podezření z přečinu týrání zvířat. Muž vystavil štěňata stresu a utrpení v důsledku hladovění a vysílení,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.

Podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, se za týrání považuje, z jiných než zdravotních důvodů omezovat výživu zvířete včetně jeho napájení, nestanoví-li zvláštní předpis jinak. Každý je povinen zabezpečit zvířeti v zájmovém chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo k bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete, a učinit opatření proti úniku zvířat. Zvíře nesmí být chováno jako zvíře v zájmovém chovu, jestliže nejsou zabezpečeny přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb nebo jestliže se zvíře nemůže adaptovat, přestože tyto podmínky zabezpečeny jsou. Každý, kdo chová zvíře v zájmovém chovu, odpovídá za jeho zdraví a dobrý stav.

 

Fotogalerie

Šest z 11 odložených štěňat se podařilo zachránit | Autor: Útulek pro zatoulané a opuštěné psy