Jsme televize vašeho kraje

Středočeský krajský úřad rozhodne o dodatečném stavebním povolení pro spalovnu v Chotíkově

Plzeň, publikováno 19.07.2018, autor: Richard Beneš

Spalovna v Chotíkově funguje už dva roky ve zkušebním provozu | Autor: PT

O dodatečném stavebním povolení pro několik objektů spalovny komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně bude rozhodovat Krajský úřad Středočeského kraje. Rozhodlo o tom ministerstvo pro místní rozvoj na základě odvolání organizace Děti Země. Vzhledem k tomu, že společnost Plzeňská teplárenská, která vlastní spalovnu, změnila během její výstavby několik objektů, trvá proto od listopadu 2016 řízení o dodatečném stavebním povolení u stavebního úřadu v Nýřanech. Spalovna za téměř 2,2 miliardy korun stále nemá kolaudaci a už zhruba dva roky funguje ve zkušebním provozu, který je povolen zatím do konce srpna.

Úřad už spalovně dodatečné povolení udělil, proti tomu se však odvolali aktivisté. Namítli i možnou systémovou podjatost krajského úřadu v Plzni, který by o odvolání měl rozhodovat. Ministerstvo pro místní rozvoj proto určilo, že o věci rozhodne středočeský krajský úřad. Předseda představenstva Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela k záležitosti uvedl, že předpokládá, že úřad nebude mít námitky a dodatečné stavební povolení potvrdí. Podle jeho slov se jednalo asi o čtyři změny, které při stavbách takového rozsahu neminou žádného investora. „Jedná se o nové parkoviště, delší střechu spalovny a další filtry do komína,“ řekl Drápela.

Přesto všechno předpokládá ředitel Plzeňské teplárenské, že ekologičtí aktivisté budou i nadále pokračovat v „házení klacků pod nohy“ formou vymýšlení dalších žalob, i když středočeský úřad dodatečné stavební povolení pro spalovnu potvrdí. „My máme veškerou dokumentaci pro kolaudaci připravenou, spalovna skoro dva roky spaluje a vše výborně funguje,“ uvedl Drápela. Už několikrát se stalo, že žaloby, námitky a odvolání ekologů výstavbu spalovny zastavily.

„Postup ministerstva schvalujeme, neboť jsme v našich námitkách proti krajskému úřadu v Plzni doložili, že úředníci by mohli o dodatečném stavebním povolení pro část spalovny rozhodovat pod nátlakem politiků na kraji, který má velký zájem na rychlém a snadném rozhodování,“ řekl předseda Dětí Země Miroslav Patrik s tím, že předpokládá, že Středočeský krajský úřad rozhodne do dvou až tří měsíců.

 

Fotogalerie

Spalovna v Chotíkově funguje už dva roky ve zkušebním provozu | Autor: PT