Jsme televize vašeho kraje

Po pádu z kola při prudkém sjezdu se na Šumavě vážně zranil cyklista

Šumava, publikováno 19.07.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Po pádu při prudkém sjezdu z Bučiny na Knížecí pláně na Šumavě se ve středu odpoledne těžce zranil cyklista ve středním věku. Po kolizi zůstal v bezvědomí. Na pomoc mu okamžitě vyrazili členové Horské služby Šumava a také vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. Jako první se ovšem o záchranu zraněného muže postarali svědkové události, kteří ihned začali s laickou resuscitací.

„Zraněného muže jsem po svém příjezdu převzal, poskytl mu kyslík a s pomocí automatického defibrilátoru pokračoval v pokusech obnovit životní funkce. Po deseti minutách dorazila sanitka a krátce poté i lékař a ti se již dál muži věnovali,“ řekl Václav Kouba člen Horské služby Šumava. Ten byl na místě do pěti minut po ohlášení události.

Vrtulník LZS pak přistál na louce asi tři sta metrů od místa nehody a záchranáři zraněného muže šetrně přepravili na palubu. „Posádka jej pak transportovala k dalšímu ošetření do českobudějovické nemocnice,“ doplnil Václav Kouba a dodal, že místo, na kterém k pádu došlo, je po silných přívalových lijácích pro neopatrné cyklisty ne zcela bezpečné, protože je povrch cest vymletý vodou.

„V současné době jsou na stezkách pod Bučinou, a nejen tam, sprejem a na cedulích nakresleny výrazné vykřičníky, aby cyklisty varovaly před nebezpečím. Všechna exponovaná místa jsou náležitě označena a na stránkách Národního parku Šumava najdou návštěvníci hor varování, aby na těchto místech jezdili velice opatrně,“ varoval důrazně cyklisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Upozornil, že právě pod Bučinou nyní dochází k častým pádům.

O víkendu se na Šumavě zranila na cyklostezce mezi Strážným a Knížecími pláněmi sedmačtyřicetiletá cyklistka. I v tomto případě byli jako první na místě záchranáři z Horské služby. Zjistili, že žena má velmi těžká poranění v oblasti obličeje. „Byla ale při vědomí a komunikovala s námi. Protože si však stěžovala na značné bolesti v zádech, zafixovali jsme jí do vakuové matrace. Když přijel sanitní vůz a dorazil lékař LZS, šetrně jsme do něj pacientku přenesli,“ uvedl Ondřej Zeman z Horské služby Šumava s tím, že zdravotničtí záchranáři poté ženu převezli do Strážného.

Vrtulník letecké záchranné služby totiž vzhledem k nevhodnému terénu mohl sednout až u této obce, tedy asi dva kilometry od nehody. „Posádka vrtulníku si poté zraněnou převzala a transportovala jí na traumacentrum nemocnice v Českých Budějovicích,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že šlo o rychlou a perfektní spolupráci všech složek Integrovaného záchranného systému, a opět varoval cyklisty, aby na šumavských stezkách nepřeceňovali své síly a schopnosti.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv