Jsme televize vašeho kraje

Plzeň se spojila s Plzeňským krajem a společně chystají oslavy 100. výročí české státnosti

Plzeň, publikováno 19.07.2018, autor: Richard Beneš

Součástí oslav vzniku republiky bude i velkolepý ohňostroj | Autor: Plzen.eu

Víkendem plným zábavy, zážitků, tradic i nostalgie vyvrcholí v říjnu plzeňské oslavy vzniku republiky, které jsou oblíbenou tradiční akcí města od roku 2006. V letošním roce 100. výročí české státnosti se rozrostly do podoby pestrého celoročního programu. Projekt Plzeň 2018 s ústředním mottem Kde domov můj, připravilo město Plzeň společně s Plzeňským krajem.

Oslavy vzniku samostatného Československa mají v Plzni silnou tradici. Desítky tisíc lidí využily v minulých letech 28. října unikátní příležitost podívat se do muzeí, galerií, kulturních zařízení a historických památek za symbolické vstupné 28 korun. Letos budou brány zajímavých míst otevřeny po dva dny, 27. a 28. října. Po celou dobu oslav bude také v prostorách radnice mimořádně zpřístupněn originál rukopisu hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka z roku 1834 s textem písně Kde domov můj.

„Rukopis Tylovy hry Fidlovačka s textem písně, která se později stala českou národní hymnou, je jedinečnou plzeňskou archivní kulturní památkou. Jsme hrdí na to, že máme takový skvost v našem archivu. Vystavovat jej můžeme jen výjimečně a oslavy výročí vzniku republiky považujeme za obzvlášť vhodnou příležitost,“ říká první náměstek primátora města Plzně Martin Baxa (ODS).

Jedním z center dění 28. října je náměstí T. G. Masaryka. V podvečer se tam bude tradičně konat vzpomínkové setkání u Památníku T. G. Masaryka s následným lampionovým Průvodem světel, který projde ve slavnostnějším uspořádání trasou po Klatovské třídě až na náměstí Republiky, kde dojde ke společnému zpěvu původní československé hymny. Závěr slavnostního setkání bude patřit ohňostroji v národních barvách.

Plzeňské oslavy nabídnou i skvělé hudební zážitky. Už v pátek 26. října se v režii Plzeňského kraje na náměstí Republiky uskuteční koncert Vojtěch Dyk pro Plzeňský kraj. V neděli 28. října zazní v Novém divadle slavnostní provedení nejznámější opery Bedřicha Smetany Libuše v novém nastudování Divadla J. K. Tyla.

V rámci projektu Plzeň 2018, který pod titulem Kde domov můj připomíná po celý rok 2018 sté výročí vzniku republiky, se už uskutečnily desítky akcí. V době letních prázdnin mohou obyvatelé i návštěvníci Plzně vidět například výstavy 100PY: Sto let republiky očima pěti generací, či Anatomie skoku do prázdna. Jedním z vrcholů programu bude 7. září představení Smetanovy Prodané nevěsty pod širým nebem na náměstí Republiky, kterou pořádá Plzeňský kraj spolu s Divadlem J. K. Tyla.

Fotogalerie

Součástí oslav vzniku republiky bude i velkolepý ohňostroj | Autor: Plzen.eu
Po celou dobu oslav bude také v prostorách radnice mimořádně zpřístupněn originál rukopisu hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka z roku 1834 s textem písně Kde domov můj | Autor: Plzen.eu