Jsme televize vašeho kraje

Asistenční pes neopustil svého nevidomého pána ani při jeho hospitalizaci v nemocnici

Plzeň, publikováno 20.07.2018, autor: Richard Beneš

Asistenční pes neopustil svého nevidomého pána ani při jeho hospitalizaci v nemocnici | Autor: FN Plzeň

S neobvyklým doprovodem byl v Plzeňské fakultní nemocnici hospitalizovaný mladý pacient. Svého parťáka si totiž do nemocnice přivedl nevidomý Honza. Po celou osmidenní dobu jeho hospitalizace mu dělal společnost asistenční vodící pes, tříletý černý labrador Pele. Společně s Janem absolvoval v minulosti speciální 18 měsíční výcvik. Pes se teď od svého páníčka nehne doslova na krok a následoval jej tedy i do nemocnice.

„Pele se naučil, kde je nemocniční koupelna a kde toaleta, aby pána zavedl, kam potřeboval. Svého pána kontroloval i v noci, zda dýchá. Čumákem strkal do spícího Jana a ten mu musel odpovědět nebo jej pohladil. Pan Jan získal svého psa od Nadačního fondu Mathilda a jsou nerozluční kamarádi. Černého chlupáče si oblíbili nejen pacienti, ale i zaměstnanci, zájem o venčení psího kamaráda byl obrovský,“ řekla mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

Pacient se smyslovým nebo tělesným postižením, který využívá psa se speciálním výcvikem, má právo s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav na doprovod a přítomnost psa u sebe ve zdravotnickém zařízení. „Pes má v doprovodu svého pána umožněn vstup do všech veřejně přístupným míst v nemocnici. Pes má zajištěnu životní pohodu zvířete. Ta je dána schopností zvířete vyhnout se strádání a uchovat si tělesnou zdatnost. Obojek, vodítko, stravu a ostatní pomůcky si pak zajišťuje vlastními prostředky strana pacienta,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Levorová.

Fotogalerie

Asistenční pes neopustil svého nevidomého pána ani při jeho hospitalizaci v nemocnici | Autor: FN Plzeň
Asistenční pes neopustil svého nevidomého pána ani při jeho hospitalizaci v nemocnici, jeho venčení pak zajišťovali zaměstnanci nemocnice | Autor: FN Plzeň