Jsme televize vašeho kraje

Primátor Plzně Martin Zrzavecký odmítá, že by město chtělo přijímat imigranty

Plzeň, publikováno 25.07.2018, autor: Redakce

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Pořádnou vlnu emocí vyvolal v Plzni článek uveřejněný na zpravodajském webu České televize. Ta totiž oslovila primátory a starosty větších českých měst s dotazem, zda by jejich města byla ochotná přijmout nějaké běžence. Předpokladem dotazu bylo, že by to byli prověření lidé a přišli by jen na přechodnou dobu. V anketě ČT se vyslovilo osm měst pro přijetí alespoň minimálního počtu uprchlíků. Z jedenácti radnic naopak zaznělo jasné ne. Mezi městy s kladnou odpovědí figuruje i Plzeň. Primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD) to ovšem označil za spekulace, za fámu a uvedl, že Plzeň žádné migranty nebude přijímat.

„Já jsem na dotaz ČT uvedl, že v Plzni existuje Komise Rady města Plzně pro integraci etnických menšin a cizinců. Ta komise se věnuje cizincům, kteří již v Plzni žijí. V minulých letech se Plzeň zapojila do programu přijetí volyňských Čechů, kteří nakonec v Plzni neskončili, rozhodli se pro jiné české město. Pravdou je, že v loňském roce jsme poskytli ubytování jedné syrské rodině, která čítá pět osob, tedy manželský pár a tři děti. Bylo to proto, že hlava rodiny byla aktivním bojovníkem proti terorismu. Rodina se zapojila do života, jsou to běžní občané Plzně, pracují zde, odvádějí daně, učí se jazyk, začlenili se do společnosti a musí respektovat naše zákony, naše hodnoty a naši kulturu,“ vysvětlil primátor Martin Zrzavecký.

Dále plzeňský primátor dodal, že v Plzni není žádné zařízení pro uprchlíky a určitě se ani budovat nebude. Pokud policie v našem regionu dopadne nějakého nelegálního migranta, odveze ho policie do Bálkové na severním Plzeňsku. Běžence s dětmi pak odváží do zařízení v Bělé-Jezové na severu Čech.

V anketě se na dotaz ČT kladně vyjádřil primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA). „Nebránil bych přijmout několik rodin běženců, o kterých bychom měli ověřené informace a šlo by o lidi, kteří své domovy museli opustit kvůli válečnému konfliktu nebo jiné formě hrozícího násilí,“ uvedl karlovarský primátor s tím, že by podpořil začlenění nově příchozích lidí.

Mezi města s kladnou odpovědí zařadila ČT na základě své ankety vedle Plzně a Karlových Varů ještě Děčín, Hradec Králové, Jihlavu, Mladou Boleslav, Pardubice a Přerov. Rezolutní ne zaznělo z Frýdku-Místku, Havířova, Chomutova, Karviné, Kladna, Mostu, Ostravy, Prahy, Prostějova, Teplic a Zlína. Nejasně pak mělo odpovědět Brno, České Budějovice, Jablonec nad Nisou, Liberec, Olomouc, Opava a Ústí nad Labem.

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš