Jsme televize vašeho kraje

Brutální vražedný útok mačetou a nožem potrestal soud sedmnáctiletým vězením

Plzeň, publikováno 25.07.2018, autor: Richard Beneš

Pachatel krátce po zadržení, kdy se u soudu rozhodovalo o jeho umístění do vazby | Autor: TV ZAK

Sedmnáct let vězení, tak zní verdikt, který vynesl plzeňský krajský soud v kauze bezdomovce Martina P. (43), jenž mačetou a nožem doslova rozsekal tělo svého kamaráda. Brutální vražda se stala loni v srpnu na opuštěném místě v městské části Roudná, kde kempovali bezdomovci. Proti rozsudku se Martin P. na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro odvolání. Rozsudek proto není pravomocný.

Soudce Martin Kantor odůvodnil uložení vyššího trestu tím, že způsob a charakter provedení činu byl výrazně surový. Obžalovanému vedle toho, že své oběti zasadil třiatřicet bodnořezných ran, přitížila i skutečnost, že už v minulosti byl soudně potrestán za krádeže.

Obžalovaný se krátce po činu přiznal k tomu, že v noci usmrtil po předchozí hádce jiného bezdomovce v jejich tábořišti pod Fakultní nemocnicí Lochotín. Do svého soka sekal a bodal mačetou i nožem. Podle stavu těla se jednalo o nesmírně brutální a krvavý čin. Když se rozhodovalo o jeho umístění do vazby, projevil lítost a uvedl, že svého činu lituje.

Přesný motiv činu se nepodařilo odhalit. Podle soudce mohl být důvodem brutálního činu fakt, že zavražděný měl v úmyslu druhý den opustit tábořiště a oba muži se proto pohádali. Bezprostředně po činu se ale mluvilo o sexuálním motivu útoku. Oba muži spolu měli mít milenecký poměr. A vzájemné neshody nakonec vyvrcholily brutální vraždou. Vrah svoji oběť napadl úderem mačetou zezadu do hlavy. A pak mu způsobil celou řadu bodnosečných poranění. Zohavené tělo bez známek života zůstalo ležet uvnitř stanu, zatímco pachatel se šel sám ještě v noci udat na policii. Časně ráno tam oznámil, že zabil svého přítele. Na místo činu se potom vrátil o něco později společně s policisty a už s pouty na rukou.

Před soudem obžalovaný několikrát změnil výpověď. Tvrdil, že si vzpomíná jen na to, jak našel tělo mrtvého kamaráda ležet ve stanu bez známek života. Byl prý opilý a alkoholem tehdy navíc zapil i prášky. Pod vlivem alkoholu byla před smrtí i oběť. Podle informací policistů byl ovšem pachatel hodinu po vraždě příčetný, nebyl zmatený a nebyl ani v mrákotném stavu.

Podle soudních znalců trpí obžalovaný disociální poruchou osobnosti a má nižší intelekt, což se u něj projevuje ignorací společenských norem včetně zákonů, nezdrženlivostí, nízkým prahem vyvolání agrese, dysfunkčností svědomí. Motivací činu bylo vystupňování konfliktu dvou osob žijících na okraji společnosti. Resocializační prognóza je pak v jeho případě nepříznivá.

Fotogalerie

Pachatel krátce po zadržení, kdy se u soudu rozhodovalo o jeho umístění do vazby | Autor: TV ZAK
Pachatel krátce po zadržení, kdy se u soudu rozhodovalo o jeho umístění do vazby | Autor: TV ZAK