Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň letos investuje do oprav svých školních budov přes 40 milionů korun

Plzeň, publikováno 26.07.2018, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Na rekonstrukce svých základních škol dává letos město Plzeň více než 40 milionů korun a maximum prací se snaží zajistit nyní o letních prázdninách. Aktuálně tak například vzniká půdní vestavba na objektu 17. základní školy, řemeslníci přestavují školní družinu s jídelnou v Újezdě, budují se také jazykové učebny v městském areálu v Sokolovské ulici, v němž sídlí Gymnázium Františka Křižíka. Kromě velkých projektů město zajišťuje na školách i menší úpravy, tedy výměny oken, rekonstrukce sociálních zařízení a podobně.

„Veškeré investice do našich školních budov se snažíme naplánovat tak, aby nezasahovaly do výuky. Obtížné je to ale u těch největších projektů, proto letos například žákům 17. základní školy začaly prázdniny o týden dříve než ostatním,“ přiblížil primátor města Martin Zrzavecký. Město Plzeň zřizuje 26 základních škol, které navštěvuje kolem 14 tisíc dětí.

Na 17. základní škole v Malické ulici ve čtvrti Roudná buduje specializovaná firma půdní vestavbu, jde o akci za 7,7 milionu korun. Z toho důvodu dostaly děti o týden dříve vysvědčení a o týden později je čeká nástup do školy. Vestavba má být hotova do konce září. V podkroví objektu vzniknou nové specializované učebny pro přírodní vědy a práci s digitálními technologiemi. Součástí je také vybavení prostor novým nábytkem a moderními učebními pomůckami. Nezbytným předpokladem je zajištění bezbariérového přístupu odborných učeben pro žáky se zdravotním postižením.

Nové zázemí pro žáky vzniká také v městském školním areálu v Sokolovské ulici, v níž od roku 2006 sídlí i Gymnázium Františka Křižíka. Nový pavilon s pěti odbornými jazykovými učebnami a moderním vybavením bude mít kapacitu 87 žáků. Hlavním cílem projektu je zkvalitnit vzdělávání v komunikaci v cizích jazycích. K tomu žáci i učitelé využijí nejmodernější metody výuky, tedy iPady, elektronické učebnice, aplikace a programy. Do výuky se také zapojí odborníci ze spolupracujících vysokých škol a rodilí mluvčí. Celkové náklady projektu jsou 11,9 milionu korun, evropská dotace činí 10,7 milionů korun.

Plzeň investuje i do sportovišť při školách, ještě před prázdninami tak dokončila například za více než dva miliony korun nové víceúčelové hřiště pro míčové hry při 26. Základní škole v Liticích. Hřiště má moderní povrch, je odvodněno, má i malou tribunu. Za 7,8 milionu se aktuálně pracuje na hřišti u 14. základní školy v Zábělské ulici. Základní škola Újezd za 14 milionů korun přistavuje školní družinu s jídelnou, 15. základní škola za 4,2 milionu bez daně rekonstruuje dvě tělocvičny, kdy se v nich mění palubovka a topení.

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš