Jsme televize vašeho kraje

Kamenný Újezd na Rokycansku se stal Vesnicí roku 2018 Plzeňského kraje

Plzeň, publikováno 28.07.2018, autor: Richard Beneš

V obci Kamenný Újezd se uskutečnilo vyhlášení soutěže Vesnice roku Plzeňského kraje 2018 | Autor: Pavlína Polatová

Vesnicí roku 2018 v Plzeňském kraji se stal Kamenný Újezd na Rokycansku. Obec zvítězila v konkurenci 22 dalších obcí z regionu, které se přihlásily do letošního ročníku populární soutěže. Obec čítající 800 obyvatel zaujala odbornou porotu bohatým spolkovým životem, prací s dětmi, péčí o obec i investice do její vybavenosti. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskutečnilo v sobotu právě v Kamenném Újezdě, kde se předávaly i další ceny zástupcům 13 oceněných obcí. Kamenný Újezd bude reprezentovat Plzeňský kraj v celostátním finále soutěže o nejlepší vesnici.

„Kamenný Újezd nejlépe splnil kritéria soutěže. Žije bohatým společenským životem, systematicky pracuje s dětmi a mládeží. Příkladná péče je o čistotu a vzhled obce, na které se podílejí místní občané. V obci panuje příjemná atmosféra a duch pospolitosti,“ shrnul největší pozitiva vítězné obce náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD).

Hlavní hostitelkou celé slavnosti byla starostka Kamenného Újezdu Jarmila Vaňourková, která uvedla, že v obci žije v současné době 828 obyvatel a za poslední dva roky narostl počet obyvatel o 120. A toto číslo rozhodně není konečné, protože ve vsi vyrostly desítky nových rodinných domů, jejichž obyvatelé se zatím ještě nepřihlásili k trvalému pobytu. Obec hospodaří s rozpočtem ve výši 13 milionů korun. Za poslední roky se v Kamenném Újezdu proinvestovaly desítky milionů korun.

Loni se v obci otevřela nová mateřská školka pro 28 dětí za deset milionů korun. Dále se může pochlubit novou kašnou, kapličkou, koupalištěm, podařilo se také vybudovat cyklostezku, pracuje se na kanalizaci a chodníku. Jen tento projekt přijde na 16 miliónů korun. Obec má připravené další projekty, na jejichž realizaci by v případě vyhlášení patřičných dotačních programů ze strany kraje, státu nebo EU ráda získala potřebné finance. Že to v Kamenném Újezdu opravdu žije, svědčí i aktivity místních obyvatel. Ti chodí do Sokola, mají Divadelní spolek Padlých holek, nechybí samozřejmě ani hasiči nebo také holubáři. V obci se pořádají trhy, soutěže, máje, masopust, nebo také zpívání u vánočního stromku.

Zatímco vítězný Kamenný Újezd získal za první místo v soutěži Zlatou stuhu, Modrou stuhu za společenský život vybojovala obec Pačejov na Klatovsku, Bílou stuhu za činnost mládeže přavzalo vedení obce Újezd u Svatého Kříže na Rokycansku a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí pak Tlučná na severním Plzeňsku. Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu putuje do Rakové na Rokycansku. Cenu hejtmana získalo Rabí na Klatovsku a Příchovice na Plzeňsku Cenu Rady Plzeňského kraje. Diplomy za moderní knihovnické a informační služby, za vzorné vedení kroniky, za spolkový život a občanskou společnost, za květinovou výzdobu, za příkladné stavby na venkově dostaly obce Bezdružice, Buková, Staré Sedliště, Řenče, Chotěšov, Všekary a Hlince.

V Plzeňském kraji, který je označován za venkovský region je 501 obcí, kde žije zhruba 580 tisíc obyvatel. V Plzni žije 171 000 obyvatel, ve čtyřech dalších okresních městek pak žije od 11 200 do 22 200 lidí. Pod 1000 obyvatel má asi 350 obcí.

Fotogalerie

V obci Kamenný Újezd se uskutečnilo vyhlášení soutěže Vesnice roku Plzeňského kraje 2018 | Autor: Pavlína Polatová