Jsme televize vašeho kraje

Mnozí neúspěšní kandidáti do Senátu podpořili své bývalé rivaly

Plzeňský kraj, publikováno 16.10.2012, autor: Richard Beneš

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Dvojice neúspěšných kandidátů do senátních voleb z TOP 09 a SPOZ z Klatovska otevřeně podpořila do druhého kola kandidáta ODS Rudolfa Salvetra, který o přízeň voličů usiluje ve volebním okrsku Domažlicko a Klatovsko, kde proti němu stojí silný kandidát ČSSD Jan Látka. Starosta Klatov Salvetr nyní získal podporu Jiřiny Rippelové, která neúspěšně usilovala o senátní křeslo za SPOZ a také lékař Michal Janek, jenž byl na kandidátce TOP 09.

„Ve druhém kole podporuji Rudolfa Salvetra. Jako dlouholetá starostka Sušice a senátorka za ČSSD vím, že Salvetr je starosta, který má bez ohledu na stranickou příslušnost vždy na paměti prospěch našeho regionu a je tedy nejlepším kandidátem pro senátora,“ uvedla ke své podpoře Jiřina Rippelová.

Slovy chvály nešetří ani známý klatovský a plzeňský oční lékař Michal Janek, podle kterého zná Salvetr jako úspěšný starosta dokonale problematiku nejen celého senátního obvodu Domažlice-Klatovy, ale i celého Plzeňského kraje. „Výsledky jeho práce jsou zárukou, že náš region bude v Senátu dobře reprezentován,“ proto dávám ve druhém kole hlas panu Salvetrovi,“ řekl Michal Janek.

Na novém letáku, který nyní bude ODS distribuovat do domácností na Klatovsku a Domažlicku, vyzývají k podpoře Rudolfa Salvetra vedle Jiřiny Rippelové a Michala Janeka ještě krajský šéf ODS Jiří Pospíšil a také poslanec a místostarosta Kdyně na Domažlicku Vladislav Vilímec. Ten tradičně získává od svých voličů v regionu značné množství preferenčních hlasů, díky kterým se stává nejvýraznějším „skokanem“ v kandidátce. „Volím Rudolfa Salvetra, protože chci zabránit rudo-oranžové většině v Senátu. ČSSD chce otevřeně vzít komunisty do krajských vlád a to i v Plzeňském kraji, osvobozeném americkou armádou a známém úctou ke svobodě. Salvetr je zárukou toho, že Domažlicko bude v Senátu slyšet,“ konstatoval Vilímec.

Naopak druhého bojovníka o senátní křeslo v obvodu Domažlice-Klatovy Jana Látku podpoří neúspěšný kandidát KSČM, starosta Dešenic Jan Rejfek. Ten prohrál se Salvetrem těsně jen o čtyři procenta.

Žádnou další podporu nechystá TOP 09 v případě svého dalšího neúspěšného kandidáta do Senátu, kterým byl v rámci Plzeňského kraje ve druhém volebním okrsku Rokycansko Jaroslav Lobkowicz. „Na Rokycansku nepodpoříme žádného ze dvou kandidátů, kteří mezi sebou bojují o křeslo v Senátu,“ uvedla manažerka TOP 09 Eva Šafránková. Dvojice kandidátů, ze které budou voliči vybírat, zastupuje totiž levici. O senátní křeslo se 19. a 20. října utká poslankyně Milada Emmerová (ČSSD) a Jiří Valenta (KSČM).  

Fotogalerie

Volby 2012, ilustrační foto | Autor: Richard Beneš