Jsme televize vašeho kraje

Kostelec a Kladruby požádaly kraj o dotaci na strážníky, důvodem je zvýšení kriminality

Plzeň, publikováno 30.07.2018, autor: Richard Beneš

Městská policie Stříbro - ilustrační foto | Autor: MP Stříbro

O dotaci na strážníky požádaly Plzeňský kraj obce Kostelec a Kladruby, které leží v blízkosti dvou velkých průmyslových zón u dálnice D5. Důvodem se zvýšení kriminality v souvislosti se zahraničními agenturními pracovníky, kteří pracují v zónách a bydlí v uvedených obcích nebo v jejich nejbližším okolí. Do obcí by měli zajíždět strážníci ze Stříbra, které se ale také potýká s nedostatkem městských policistů. Kraj vyčlenil pro obce, kde se kvůli průmyslových zónám zhoršila bezpečnostní situace celkem tři miliony korun. Každá obec může dostat až půl milionu korun na rok. Informoval o tom mluvčí kraje René Zeithaml. Přidělení dotace musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

Jak Kostelec, tak ani Kladruby nepočítají se zřízením vlastní městské policie. Peníze z dotace od kraje plus 100 tisíc korun ze svého rozpočtu by převedly do městské pokladny v nedalekém Stříbře. Jeho strážníci by pak do obou obcí zajížděli podle smlouvy jako placená služba. „Až následně by se nastavil režim, kolikrát týdně by k nám strážníci dojížděli,“ uvedl starosta Kostelce František Trhlík (KSČM). Podle jeho slov se v obci kriminalita o něco zvýšila, než tomu bylo dříve, přítomnost strážníků má ale působit hlavně preventivně. V obou zónách u dálnice D5 nedaleko od Ostrova pracuje kolem 3000 zaměstnanců, z toho počtu jich je 800 agenturních a jedná se převážně o cizince.

Ve Stříbře mají v současné době podstav strážníků městské policie a aby bylo město schopno podpořit další obce, muselo by mít naplněné stavy, které zajistí pokrytí potřeb města. Podle starosty Karla Lukeše by ve Stříbře potřebovali celkem 12 strážníků, nyní jich mají devět a dva z nich navíc budou končit. Město se snaží získat nové strážníky, ti ale při nástupu berou ani ne polovinu toho, co si vydělají dělníci v okolních továrnách v průmyslových zónách. Dotace od kraje ovšem nepokryje ošatné, nebo další vybavení strážníků, obce si musí zajistit například také automobil. Vypsaná je jen na jeden rok.

 

Fotogalerie

Městská policie Stříbro - ilustrační foto | Autor: MP Stříbro