Jsme televize vašeho kraje

Do boje o plzeňský magistrát vyráží 16 politických stran, hnutí i dalších uskupení

Plzeň, publikováno 31.07.2018, autor: Richard Beneš

Do boje o plzeňský magistrát vyráží 16 politických stran, hnutí i dalších uskupení | Autor: Richard Beneš

Do podzimních komunálních voleb v Plzni a získat tak možnost podílet se na vedení města, chce zasáhnout celkem 16 politických stran, hnutí i dalších uskupení. Informovala o tom mluvčí magistrátu Eva Barborková. V úterý úderem 16. hodiny vypršel termín pro podání kandidátek. Úřad teď listiny podrobí přezkoumání a nejpozději do 18. srpna rozhodne o registraci či odmítnutí podaných kandidátních listin. Média zatím nemají k dispozici přesný seznam všech subjektů, které podaly v Plzni kandidátní listiny. Při posledních komunálních volbách před čtyřmi léty v Plzni kandidovalo 17 subjektů. Voliči tehdy rozhodli, že do zastupitelstva čítajícího 47 křesel se probojovalo sedm politických stran.

Až na několik výjimek většina politických stran dosud nezahájila ostrou část předvolební kampaně. Čeká se na konec prázdnin a vše tedy vypukne na přelomu srpna a září. Strany zatím představily své lídry a obvykle prvních pět nebo deset lidí na jednotlivých kandidátkách. Post primátora bude obhajovat jako lídr na kandidátce ČSSD Martin Zrzavecký. Jeho první náměstek Martin Baxa (ODS) je zase jedničkou na kandidátce Občanské demokracie, stejně jako další náměstek primátora Petr Náhlík. Ten zase vede kandidátku KDU-ČSL.

V posledních komunálních volbách zvítězilo hnutí ANO, které ale nakonec skončilo v opozici. Tentokrát má na pozici lídra současného šéfa kontrolního výboru zastupitelstva a krajského předsedu Romana Zarzyckého, který je podle aktuálních volebních preferencí zatím nejvážnějším kandidátem na post primátora.

Na jistotu sází Občané patrioti, kteří do čela své kandidátky postavili zastupitele a senátora Václava Chaloupka, jenž se jako autor známých zvířecích večerníčků těší značné popularitě u voličů. OPAT jdou do voleb společně se STAN a s podporou Svobodných. Opoziční zastupitel Michal Vozobule je jedničkou kandidátky TOP 09, která dohodla na společném postupu a kandidátce do komunálních voleb se zástupci Plzeňské aliance. Už před časem ztroskotaly námluvy TOP 09 s koalicí, kterou vytváří pro komunální volby Občané patrioti (OPAT). TOP 09 se nelíbila účast Svobodných v této koalici.

Bývalý náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a současný šéf kontrolního výboru zastupitelstva kraje Václav Štekl je lídrem kandidátky KSČM. Poprvé zasáhnou do boje o plzeňský magistrát Piráti s Pavlem Bosákem na pozici lídra a také SPD. Tam je jedničkou poslankyně a krajská předsedkyně Jana Levová.

Volby v Plzni vyhrálo v roce 2014 ANO ziskem 17,9 procenta hlasů těsně před ODS se 17,5 procenta hlasů. Třetí skončila ČSSD. Všechny strany mají po deseti mandátech. TOP 09 a KSČM mají pět mandátů, Občané patrioti čtyři a KDU-ČSL tři mandáty. Na koalici se nakonec dohodli zástupci ČSSD, ODS, KDU-ČSL a OPAT.

Fotogalerie

Do boje o plzeňský magistrát vyráží 16 politických stran, hnutí i dalších uskupení | Autor: Richard Beneš