Jsme televize vašeho kraje

Řada majitelů domů v centru Plzně nerespektuje vyhlášku a neuklízí z ulic popelnice mimo dny svozu

Plzeň, publikováno 01.08.2018, autor: Richard Beneš

Popelnice mohou být na ulici jen ve svozových dnech | Autor: Richard Beneš

Už dva měsíce je v platnosti vyhláška, ukládající majitelům domů v centru Plzně povinnost uklízet odpadové nádoby mimo dny svozu. Město teď zkontrolovalo, jak lidé plní tuto novou povinnost. Z 900 majitelů objektů ji zatím splnilo 680, zbývajících 220 zatím vyhlášku nerespektuje. Město je proto začne upozorňovat na neplnění povinnosti. Od 1. září pak spustí kontroly a při zjištění přestupku už budou lítat pokuty. Vyhlášku nicméně město hodnotí kladně, zlepšila totiž čistotu ulic v daných lokalitách.

„Nová povinnost se týká majitelů objektů u celkem 75 ulic. Jsem rád, že více než dvě třetiny z nich zareagovali vstřícně a nový systém přijali. U zbylých to také očekáváme. Dlouhodobě se snažíme zlepšovat prostředí našeho města tak, aby se zde lidem dobře žilo. I toto opatření k tomu má pomoci,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký (ČSSD).

První čísla má město na základě kontroly, kterou si nechalo udělat v červenci. Všem, co vyhlášku plní, společnost Čistá Plzeň, na výraz poděkování umyje během měsíce srpna zdarma odpadovou nádobu. Naopak majitele domů, kteří povinnost nerespektují, vyzve magistrát k nápravě. V následujících dnech jim úřad odešle upozornění a od září spustí kontroly.

Vyhláška nabyla účinnosti 1. června 2018 a týká se vlastníků nemovitostí v širším centru města. Ti mohou sběrné nádoby na odpad přistavovat  na chodník pouze v den svozu odpadu a poté je musí ze svozového stanoviště uklízet, a to do 24.00 hodin téhož dne. Důvodem pro zavedení vyhlášky byla neudržitelná situace ohledně nepořádku u popelnic zejména kolem Jižního Předměstí, ale i v dalších částech širšího centra.

Podle Dagmar Kaiferové Svobodové z Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně, který kontroly prováděl a bude provádět i nadále, vyhláška zafungovala. „Snížil se počet černých skládek v území, pocit pro procházející občany i turisty je výrazně příjemnější, snáze se prochází rodičům s kočárky, popelnice už také neblokují parkovací místa,“ přiblížila vedoucí odboru. Podle ní také někteří majitelé nemovitostí ušetří, protože do jejich nádob už nepřihazují odpad lidé z ulice nebo ti, kteří neměli zajištěn odvoz svého odpadu.

Jako výrazně lepší hodnotí situaci také vedení městské společnosti Čistá Plzeň, která má nakládání s odpady pro město na starost. Čistá Plzeň navíc zavede novou službu mytí popelnic nad rámec blokového čistění, které provádí na všech nádobách jedenkrát ročně. Za umytí lidé zaplatí podle velikosti nádoby od 50 do 100 korun.

Fotogalerie

Popelnice mohou být na ulici jen ve svozových dnech | Autor: Richard Beneš