Jsme televize vašeho kraje

Nezodpovědní řidiči na Klatovsku likvidují svými vysokými náklaďáky železniční viadukty

Klatovy, publikováno 01.08.2018, autor: Richard Beneš

Velmi často se nevejdou nezodpovědní řidiči pod železniční viadukt v Běšinech. | Autor: Archiv

Za poslední týdny registrují policisté na Klatovsku hned několik případů, kdy řidiči velkých nákladních automobilů nerespektovali dopravní značení související s průjezdem pod železničními viadukty, kde je označena výška na projetí. Nejproblematičtější je úsek na silnici I/27 mezi Železnou Rudou a Alžbětínem, která je přemostěna na dvou místech železničními viadukty, řádně označenými dopravními značkami „Zákaz vjezdu vozidel, jejichž výška přesahuje vyznačenou mez - 3,8 m.“ V důsledku poškození železničního mostu nebo i kolejí byla v několika případech zastavena i železniční doprava.

„Řidiči nákladních vozidel v těchto místech opakovaně porušují dopravní předpisy a policisté zde neustále řeší jejich přestupkové jednání. Jedná se zejména o řidiče vozidel, kteří přepravují náklady dřeva. Dalšími rizikovými místy jsou pak průjezdy pod viadukty na stejné komunikaci v obcích Dehtín, Luby a Běšiny,“ informovala mluvčí policie Dana Ladmanová. Řidiče upozorňuje ve všech směrech dopravní značení na maximální výšku 3,70 metru.

„Samozřejmě, že motoristé znají výšku vozidla, najíždějí do protisměru, ohrožují a omezují tím ostatní účastníky silničního provozu. V závažnějších případech najedou pod viadukt, následně o konstrukci zachytí převáženým nákladem, který někdy i shodí na vozovku. Někteří ani vozidlo nezastaví a nechají za sebou neprůjezdnou silnici,“ zdůraznila mluvčí policie.

O nezodpovědném jednání řidičů nákladních automobilů svědčí dva poslední případy. S nákladním vozidlem s návěsem jel cizinec ve směru od Klatov na Běšiny a nerespektoval zákazovou značku, kde byla vyznačena výška vozidel pro průjezd i vjel pod železniční viadukt. Při projíždění poškodil horní část návěsu, kdy spadla část střechy a trosky zasáhly vozidlo značky Škoda Felicia, jedoucí v opačném směru jízdy. To skončilo s rozbitým čelním sklem. Ve druhém případě jel řidič s nákladním vozidlem značky Renault s přívěsem po komunikaci číslo I/27. V Klatovech nerespektoval dopravní značení, umožňující průjezd vozidel do výšky 3,70 metru. S vozidlem vjel pod viadukt a narazil horní částí nástavby do železné konstrukce. Poškodil vozidlo, vlek i převážený náklad.

Naposledy zase ochromil provoz na železniční trati v úseku Klatovy – Alžbětín čtyřiašedesátiletý řidič z Klatov s vozidlem MAN, který jel po komunikaci I/27 ve směru od Alžbětína na Železnou Rudu. Při průjezdu pod železničním viaduktem nerespektoval dopravní značku zakazující vjezd vozidel, jejichž výška přesahuje vyznačenou mez - 3,8 metru. S vozidlem zavadil o železnou mostní konstrukci. V důsledku toho se ve zděné části pilíře mostu uvolnil kamen a koleje se vychýlily asi o 35 cm. Vzhledem k poškození viaduktu se v obou směrech zastavil provoz vozidel i železniční dopravy.

Policisté neustále řeší výše popsané dopravní přestupky řidičů, certifikovaným metrem přeměřují výšku vozidel, ale jejich opakované upozorňování je mnohdy bezvýsledné. Řidiči si stále neuvědomují, že z vlastní nedbalosti mohou způsobit obecné ohrožení, kdy se jedná o trestný čin. Mezi Železnou Rudou a Alžbětínem aktuálně policisté ve zvýšené míře kontrolují nákladní vozidla u železničních viaduktů.

Fotogalerie

Viadukt v Lubech už zažil celou řadu karambolů. Tentokrát při neúspěšném průjezdu padaly z nákladního vozidla klády | Autor: Policie ČR
Velmi často se nevejdou nezodpovědní řidiči pod železniční viadukt v Běšinech. | Autor: Archiv
Takto končily další neúspěšné pokusy o projetí pod viadukty na Klatovsku | Autor: Policie ČR
Takto končily další neúspěšné pokusy o projetí pod viadukty na Klatovsku | Autor: Policie ČR
Takto končily další neúspěšné pokusy o projetí pod viadukty na Klatovsku | Autor: Policie ČR
Takto končily další neúspěšné pokusy o projetí pod viadukty na Klatovsku | Autor: Policie ČR