Jsme televize vašeho kraje

V Plzeňském kraji byla i červenci rekordně nízká míra nezaměstnanosti, rovná dvě procenta

Plzeň, publikováno 08.08.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Podíl nezaměstnaných osob v Plzeňském kraji činil na konci července rovná dvě procenta a zvýšil se tak oproti předchozímu měsíci o jednu desetinu procenta. Zvýšil se ale počet volných pracovních míst o 3,4 procenta na 32 697. V porovnání s ostatními kraji se tentokrát plzeňský region dělí o první příčku v žebříčku krajů s nejnižší nezaměstnaností s Pardubickým a Jihočeským krajem. Ke 31. červenci 2018 bylo v Plzeňském kraji v evidenci pracovních úřadů celkem 8 505 uchazečů o zaměstnání, což je o 495 více, než na konci června. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 7545 dosažitelných uchazečů o práci. O aktuálních číslech informoval Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

„V červenci 2018 jsme evidovali v Plzeňském kraji nově 1925 uchazečů o zaměstnání, což je o 312 osob více, než minulý měsíc. Z evidence úřadů práce odešlo nebo jsme vyřadili 1430 uchazečů, tedy o 331 méně než než v červnu. Do nového zaměstnání v červenci nastoupilo 800 osob, to je o 267 méně než v předchozím měsíci. Bez umístění jsme vyřadili 630 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec.

K poslednímu červenci bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 4776 žen, což představuje přesně 56,2 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 1902 osob se zdravotním postižením, tedy téměř 22,4 procent ze všech nezaměstnaných. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci celkem 3371 uchazečů o zaměstnání, tedy 39,6 procenta všech osob vedených v evidenci.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykázaly v červenci okresy Plzeň jih (1,6 procenta), Klatovy (1,8), Domažlice (1,9) a Plzeň město (1,9). Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 2,7 procenta má tradičně okres Tachov, kde se údaje oproti minulému měsíci zvýšily o 0,2 procenta,“ řekl Moravec. Okres Tachov tak má i nadále nižší hodnoty než je celorepublikový průměr, který je 3,1 procenta. Na Rokycansku je míra nezaměstnanosti 2,4 procenta. Na severním Plzeňsku se údaje oproti minulému měsíci zvýšily o jednu desetinu procenta a v regionu je míra nezaměstnanosti je 2,2 procenta.

Jak už jsme uvedli, Plzeňský kraj se umístil na prvním místě společně s Pardubickým a Jihočeským krajem v celorepublikovému žebříčku regionů s nejnižší mírou nezaměstnanosti. Na další pozici je region Praha. Naopak nejvyšší nezaměstnanosti ve výši 4,8 procenta vykázal opět Moravskoslezský kraj. Průměrná míra nezaměstnanosti v rámci ČR je 3,1 procenta.

K poslednímu červenci nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 32 697 volných pracovních míst, což je o 1075 více, než v minulém měsíci. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 0,3 uchazeče. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 868 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 9390 a na jedno místo tak připadalo 0,04 uchazeče.

 

Fotogalerie

Ilustrační foto