Jsme televize vašeho kraje

Rakouský cyklista zkolaboval pod vrcholkem Poledníku, i přes poskytnutou péči na místě zemřel

Plzeň, publikováno 08.08.2018, autor: Richard Beneš

Rakouský cyklista zkolaboval pod vrcholkem Poledníku, i přes poskytnutou péči na místě zemřel | Autor: Richard Beneš

Několik metrů pod vrcholem Poledníku zkolaboval ve středu dopoledne při výletu na horském kole šestapadesátiletý cyklista z Rakouska. I přes okamžitě poskytnutou resuscitaci ze strany členů Horské služby i záchranářů cizinec zemřel ještě na místě. V nepřístupném terénu zasahoval i vrtulník letecké záchranné služby. K pacientovi z vrtulníku slaňovala lékařka a záchranářka.

První informace o události se dostala členům Horské služby ze stanice v Prášilech prostřednictvím SMS zprávy aplikace Záchranka, krátce po čtvrt na jedenáct. „Ihned jsem vyrazil v terénním automobilu a cestou volal dispečink linky 155 Plzeňského kraje. Jeho operátor mi řekl, že muž je bez známek života, ale nedošlo k úrazu po pádu z kola,“ popsal okolnosti výjezdu Petr Pospíšil ml., zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že cyklista prý zastavil, postěžoval si na nevolnost a svezl se na zem.

Na místě už několik dalších cyklistů a turistů provádělo laickou resuscitaci. „Pacienta jsem si od nich převzal a okamžitě nasadil Automatický externí defibrilátor. Ten však nedoporučil ani jeden výboj, protože i přes naši snahu obnovit pánovi srdeční činnost nedošlo ani k náznaku zlepšení stavu,“ uvedl k resuscitaci Petr Pospíšil. Dodal, že asi dvacet minut po jeho příjezdu doletěl na Poledník vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní.

Posádka vrtulníku na místě přistát nemohla, proto pomocí palubního jeřábu spustila k pacientovi lékařku se záchranářkou. „Lékařka muže ihned zaintubovala a nasadila přístroj Lucas, který provádí sám automaticky nepřímou masáž srdce. Všechny snahy ale byly marné a krátce po jedenácté byla paní doktorka nucena konstatovat smrt,“ řekl Petr Pospíšil. Doplnil, že zesnulého cyklistu si pak převzala Policie ČR.

„Apeluji na všechny návštěvníky našeho pohoří, zejména pak na cyklisty, aby v současném klimatu nepřeceňovali své síly. I na vrcholcích hor panují silná horka a pokud má někdo dispozice k náhlé srdeční příhodě, měl by být opatrný a volit snazší trasu,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Podle něj za současných podmínek riskují především starší lidé, zejména s nadváhou a osoby, které trpí problémy s krevním tlakem.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Rakouský cyklista zkolaboval pod vrcholkem Poledníku, i přes poskytnutou péči na místě zemřel | Autor: Richard Beneš