Jsme televize vašeho kraje

Jiřina Rippelová: Ať jde SPOZ do háje

Plzeň, publikováno 17.10.2012, autor: Richard Beneš

Jiřina Rippelová v politice končí a hodlá se věnovat práci ve své advokátní kanceláři | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Šokující prohlášení nazvané „Veletoč exsenátorky Rippelové,“ vydalo ve středu krajské vedení Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ), jež minulý pátek těsně před zahájením krajských voleb vyškrtlo naprosto skandálním způsobem z kandidátní listiny nic netušící Jiřinu Rippelovou, která za SPOZ kandidovala na sedmém místě. Předsedkyně KV SPOZ PK Dita Portová nyní obvinila Rippelovou ze spolupráce s ODS a odůvodnila tím i její vyškrtnutí z kandidátky. Neúspěšná uchazečka o křeslo v Senátu nyní poslala v reakci na vyjádření SPOZ do háje.

Pro server Regionpodlupou.cz se naprosto překvapená Jiřina Rippelová v sobotu ještě v průběhu voleb vyjádřila k jejímu nečekanému vyškrtnutí z kandidátky, které těsně před vypuknutím voleb zařídil zmocněnec SPOZ, jenž je manželem Portové. „Moje vyškrtnutí z kandidátní listiny jsem se dozvěděla náhodou až dnes. Nikdo to se mnou předem nekonzultoval. Snažím se od rána dovolat lidem z krajského vedení SPOZ a nikdo z nich mi nebere telefon,“ komentovala situaci Jiřina Rippelová. Ze senátních voleb, kde Rippelová kandidovala rovněž za SPOZ  vyškrtnutá nebyla, ale nepostoupila do druhého kola.

O vyškrtnutí známé političky, která byla dříve senátorkou za ČSSD, nebyli informováni pracovníci volebních komisí a nedozvěděli se to ani voliči, kteří jí tak volili. Hlas pro Rippelovou neplatil, ale platil pro SPOZ. Šikovný fígl s vyškrtnutím Rippelové měl podle expertů za úkol katapultovat do krajského zastupitelstva v případě volebního úspěchu některého jiného kandidáta, který se tam vyškrábe po zádech Jiřiny Rippelové. Do krajského zastupitelstva se ovšem nakonec SPOZ nedostal.

S prohlášením o neslučitelné spolupráci Rippelové s ODS přišlo krajské vedení SPOZ bezprostředně poté, co bývalá starostka Sušice veřejně oznámila, že ve druhém kole senátních voleb, do kterého se ona sama neprobojovala, podpoří kandidáta ODS Rudolfa Salvetra. „Jako dlouholetá starostka Sušice a senátorka za ČSSD vím, že Salvetr je starosta, který má bez ohledu na stranickou příslušnost vždy na paměti prospěch našeho regionu a je tedy nejlepším kandidátem pro senátora,“ uvedla ke své podpoře Jiřina Rippelová a objevila se dokonce na Salvetrově propagačním letáku, jenž ODS připravila před druhým kolem senátních voleb.  

„Pani Rippelová se od svého neúspěchu ve volbách snaží silnými slovy o nečestné hře vysvětlit, proč došlo k jejímu vyškrtnutí z krajské kandidátky SPOZ. Nechtěli jsme přilévat oleje do ohně, ani plivat jedovatou slinu, její výroky nás však nutí k vysvětlení. Nikdo neměl důvod paní Rippelovou vyškrtávat z obavy, že by přeskočila preferenčními hlasy. O čem jsme však nevěděli, byly její úzké vazby k ODS. Když jsme zjistili, že z našeho pohledu překračují hranice únosnosti, nezbylo než radikálně zasáhnout. Je nám líto, že to bylo na poslední chvíli,“ tvrdí nyní krajská šéfka SPOZ Dita Portová.  

„Nechtěli jsme Jiřinu Rippelovou lidsky poškodit natolik, abychom ji vyškrtli i z voleb do Senátu. V druhém kole bychom však velmi vážili jakoukoli její podporu. Ostatně v tisku naše informace potvrdila, když přiznala, že už před prvním kolem senátních voleb slíbila podporu kandidátovi ODS Salvetrovi. Není to negativním vnímání pana Salvetra. S prioritami SPOZu je však takovýto postoj zcela neslučitelný. Pomáhat pravici k posílení vlivu v Senátu opravdu není naším cílem. Stejně jako by pro nás bylo nepřijatelné, aby v případě našeho úspěchu v krajských volbách hájila více zájmy ODS než zájmy levice. Neočekávali jsme, že ve své osobní mstě a zapšklosti půjde tak daleko, že zradí své politické přesvědčení i voliče,“ tvrdí Portová.

Útočné vyjádření Dity Portové šokovalo a velmi zklamalo Jiřinu Rippelovou, která popřela jakoukoliv předvolební spolupráci s ODS. Znovu také zdůraznila, že o svém vyškrtnutí z kandidátky jí nikdo z vedení SPOZ neinformoval. „V pátek před volbami jsem se potkala s panem Salvetrem a ten mi mezi čtyřma očima řekl, že v případě jeho volebního neúspěchu do Senátu mě podpoří ve druhém kole. Totéž jsem nabídla já jemu, pokud se do druhého kola nedostanu. A to jsem nyní také učinila. Pana Salvetra si vážím více, než jeho protikandidáta Jana Látky z ČSSD. Nikdo mě také nemůže obviňovat z toho, že bych měnila své politické názory. Každý se může podívat na to, jak jsem v Senátu hlasovala i když jsem už nebyla členkou ČSSD. Přesto jsem prosazovala její názory. Celý SPOZ ať jde nyní do háje, jsem ráda, že z politiky už odcházím. Budu se věnovat práci ve své advokátní kanceláři,“ dodala Jiřina Rippelová.   

V sobotu bezprostředně po volbách se celá řada politiků jako je například plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) nebo volební lídr TOP 09 a Starostové Pavel Čížek vyjádřili k vyškrtnutí Jiřiny Rippelové z kandidátní listiny jako o podvodu na voliče a praktiky SPOZ ostře odsoudili. Vyškrtnutí kandidáta z listiny na poslední chvíli před volbami ovšem proběhlo v souladu s platným zákonem.

 

Fotogalerie

Jiřina Rippelová v politice končí a hodlá se věnovat práci ve své advokátní kanceláři | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz