Jsme televize vašeho kraje

Za plánování vražedného útoku na vychovatele uložil soud trojici mladíků nepodmíněné tresty vězení

Plzeň, publikováno 16.08.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Nepodmíněné tresty vězení od 17 do 24 měsíců uložil pražský vrchní soud trojici mladistvých, kteří chystali vraždu vychovatele a útěk ze zařízení spadajícího pod výchovný ústav v Hostouni na Domažlicku. Mladíci se rozhodli, že usmrtí svého vychovatele, protože se chtěli zmocnit jeho vozu a využít auto k útěku. Verdikt už je pravomocný, mladíci se také musejí podrobit ústavnímu protidrogovému léčení. Případ se stal loni začátkem září, kdy bylo dvěma chlapcům 16 let a jednomu už 17. Všichni pobývali v odloučeném terapeutickém zařízení Medvědí kámen. Od té doby pobývali v plzeňské vazební věznici.

Na svůj hrůzný čin se mladíci předem pečlivě připravovali. První z nich, který vypracoval celý plán útěku, nacvičoval útok zabodáváním nože do matrace svého lůžka. Ten mu opatřil druhý mladík, který se pro něj vloupal do jídelny. Zbývající z trojlístku měl podle plánu předstírat zvracení v koupelně, což mělo vychovatele vylákat po večerce do prázdné umývárny, kde plánovali, že ho zavraždí. Vůdce celé operace chtěl vychovatele bodnout do krku v okamžiku, kdy se sehne ke zvracejícímu chlapci. Mladíci pak chtěli tělo vychovatele přenést do kufru jeho auta a mrtvoly se chtěli zbavit tak, že ji shodí do vodní nádrže.

Vražedný plán selhal v okamžiku, kdy mladík s nožem do koupelny skutečně vešel, ale poslechl vychovatele, který ho vyzval, aby místnost opustil. Soudce v odůvodnění verdiktu uvedl, že mladíka nezbavuje odpovědnosti za přípravu vraždy skutečnost, že se v rozporu s předchozí domluvou zachoval jinak a o usmrcení vychovatele se nepokusil. Iniciátorovi celé akce uložil soud nejpřísnější trest. Ostatní dva hoši vyvázli se stejným trestem ve výši 17 měsíců, protože podle senátu byl jejich podíl na činu zhruba stejný.

Před soudem vychovatel vypověděl, že ze strahy organizátora vražedného útoku nevnímal žádné nebezpečí, kvůli němuž by musel razantně zasáhnout. Způsob, jakým chlapce z umývárny vykázal, byl podle něj standardní. Mladíci před soudem tvrdili, že nemysleli vážně debatu o usmrcení vychovatele. Toto jejich tvrzení však před soudem vyvrátili další svědci.

V zařízení Medvědí kámen pobývají chlapci z výchovných ústavů, kteří mají vedle poruch chování také problém se zneužíváním drog.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv