Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé se přeli o tom, zda pojmenovat nové divadlo po Václavu Havlovi

Plzeň, publikováno 17.10.2012, autor: Richard Beneš

Takto by měla vypadat nová budova plzeňského divadla | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Ostrá výměna názorů se ve středu na jednání plzeňského zastupitelstva strhla na téma pojmenování některé z plzeňských pamětihodností či lokality po zesnulém exprezidentovi Václavu Havlovi. Zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz) oprášil svůj půl roku starý návrh, aby se po Havlovi pojmenovalo náměstí Míru v Plzni na Borech. Primátor Martin Baxa by byl ovšem radši, aby Havlovo jméno neslo nové divadlo, které se v Plzni právě buduje. To se zase nelíbilo jiným zastupitelům.

S nápadem na přejmenování náměstí Míru na Havlovo přišel Ludvík Rösch před půl rokem na návrh skupiny plzeňských obyvatel. Tehdy mu vedení města sdělilo, že na přejmenování je ještě čas a není třeba se s těmito kroky ukvapovat. „Myslím si, že ten čas už přišel, blíží se roční výročí úmrtí Václava Havla a nebylo by správné, aby Plzeň zůstala s takovou záležitostí někde úplně na chvostu. Ptám se tedy, zda město o přejmenování náměstí uvažovalo,“ dotázal se zastupitel Rösch. Primátor Baxa mu odpověděl, že jemu osobně by se více líbilo, kdyby Havlovo jméno neslo nové divadlo.

O slovo se na jednání zastupitelstva přihlásila také náměstkyně primátora pro kulturu Eva Herinková (ČSSD), která uvedla, že její resort připravuje anketu, ve které by si sami obyvatelé Plzně měli rozhodnout, jak pojmenovat novou budovu divadla. „Je velmi pravděpodobné, že by se obyvatelé vyslovili v anketě, pro pojmenování Divadlo Václava Havla. Výsledky této ankety by měly být pro město závazné,“ konstatovala náměstkyně Herinková. Primátor Martin Baxa okamžitě konstatoval, že on by si takovou anketu nepřál.  

Stejného názoru jako primátor byl i bývalý primátor Jiří Šneberger (ODS). „Je zbytečné dělat takovou anketu, aby pak ve finále stejně o názvu divadla rozhodlo město, kdyby se vítězný název nelíbil. Byl bych v tomto směru opatrnější. Lidé by si pak akorát mysleli, že se z nich dělají blbci,“ řekl Šneberger.

Anketu odmítl i zastupitel za KSČM Jiří Valenta, který se zeptal, proč se vymýšlí pořád takové ankety, jejichž výsledky nakonec nikdo nerespektuje. „Když dáte lidem naději, tak pak je třeba to respektovat. Raději proto žádné takové ankety nevypisujte,“ doporučil náměstkyni Herinkové zastupitel Jiří Valenta.    

„Nechtěl jsem z toho dělat žádné politikum. Mně osobně by se také líbilo pojmenovat divadlo po Havlovi. Může to být náměstí a může to být i divadlo. Je mi jedno co, ale hlavně aby už tady něco bylo. Máme jako jedno z mála měst příležitost, že tady budeme mít novou budovu divadla,“ uvedl zastupitel Ludvík Rösch.

Se svou troškou do mlýna přišel i další zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz), podle kterého by mohlo přejmenování divadla přinést komplikace. „Vzhledem k tomu, že se celá firma se jmenuje Divadlo J.K.Tyla, byly už v minulosti problémy, když se zmiňovala jeho druhá scéna, Komorní divadlo. Lidé se ptali, zda je Komorní divadlo také Divadlo J.K.Tyla. Na hlavičkový papír se pak psalo Divadlo J.K.Tyla dává v Komorním divadle hru… Připadalo by mi to jako názvový paskvil, kdyby se zase psalo, že Divadlo J.K.Tyla uvádí v Divadle Václava Havla hru…Chtělo by to nějaký neutrální název pro nové divadlo. Něco v tom duchu jako Nová scéna, Velká scéna, prostě nějaký neutrální název, aby to nepůsobilo tak legračně a my se z toho pak nezbláznili,“ upozornil na úskalí s přejmenováním divadla zastupitel Marcel Hájek. 

Fotogalerie

Takto by měla vypadat nová budova plzeňského divadla | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz