Jsme televize vašeho kraje

KD Peklo napadly dřevokazné houby, statik rozhodl o jeho uzavření z havarijních důvodů

Plzeň, publikováno 20.08.2018, autor: Richard Beneš

Statik rozhodl o uzavření plzeňského Kulturního domu Peklo z důvodu havarijního stavu | Autor: KD Peklo

Statik rozhodl o uzavření plzeňského Kulturního domu Peklo z důvodu havarijního stavu. Stalo se tak po podrobném prozkoumání stavu krovů a zdiva nad velkým sálem, jež masivně napadly dřevokazné houby. V sezoně zima 2018/ jaro 2019 se tak zde nebudou moci konat plánované maturitní plesy, koncerty ani divadelní představení. Provozovatel KD Peklo, jímž je společnost Plzeň 2015, připravuje přesuny akcí do náhradních prostor.

„Na problém se přišlo při jednom z prvních kontrolních dnů na začátku rekonstrukce KD Peklo. Stavební experti zjistili, že ve velkém sále v oblasti stropu dochází ke vzniku drobných trhlin. Pro vypracování znaleckého posudku bylo následně nutné zpřístupnit konstrukci krovu vyvezením přibližně 70 tun škvárového násypu,“ uvedl radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf (ODS). Zdůraznil, že bez prováděné dílčí rekonstrukce by se na tento havarijní stav nepodařilo přijít.

Na rekonstrukci KD Peklo bylo letos na jaře vyčleněno 20 milionů korun. „Měly být vybudovány nové rozvody vytápění, vody, kanalizace, provedena rekonstrukce toalet a vyměněny parkety ve velkém sále,“ řekl první náměstek primátora Martin Baxa (ODS). Doplnil, že vzhledem k tomu, že je KD Peklo památkově chráněným objektem, musí být veškeré stavební práce prováděny se souhlasem památkářů.

Kulturní akce v KD Peklo byly naplánovány od listopadu 2018 do června 2019. „Objednatele jsme většinou již o situaci informovali. Některé z akcí mohou být přesunuty do DEPO2015 po odpovídající úpravě prostor,“ informoval ředitel Plzeň 2015 Jiří Suchánek. Dalším řešením mohou být například prostory v Měšťanské besedě, Parkhotelu a v dalších budovách.

„O tom, zda bude město dál pokračovat v dílčí rekonstrukci objektu, tedy v opravě velkého sálu a přilehlých prostor včetně zázemí pro účinkující, nebo přistoupí k celkové rekonstrukci KD Peklo, která představuje náklady až stovek milionů korun, bude muset rozhodnout nové městské zastupitelstvo, které vzejde z říjnových voleb,“ dodal náměstek Martin Baxa.

Fotogalerie

Statik rozhodl o uzavření plzeňského Kulturního domu Peklo z důvodu havarijního stavu | Autor: KD Peklo