Jsme televize vašeho kraje

Soud už potrestal dva ze čtyř aktérů loňského vražedného útoku na Ukrajince v Dobřanech

Plzeň, publikováno 28.08.2018, autor: Richard Beneš

Soud už potrestal dva ze čtyř útočníků, kteří se loni v září podíleli v Dobřanech na brutálním vražedném a loupežném útoku na Ukrajince (29). | Autor: Richard Beneš

Tři roky vězení a desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na dva roky. Takové tresty uložil plzeňský krajský soud dvojici mladistvých útočníků, kteří se loni v září podíleli v Dobřanech na brutálním loupežném útoku na Ukrajince (29). Cizinec tehdy útok nepřežil. Rozsudky padly už v květnu, verdikt soudu pro mládež lze ovšem ze zákona zveřejnit teprve až nabude právní moci. Vražedného útoku se v pozici hlavního aktéra zúčastnil ještě dvacetiletý muž, jehož případem se bude soud teprve zabývat. Po útoku totiž uprchl a policisté do zadrželi letos v dubnu v romské osadě v anglickém Doveru. Posledním útočníkem byl čtrnáctiletý chlapec, ten vzhledem k nízkému věku vyvázl bez trestu.

Opilého cizince vylákala skupinka Romů z baru pod záminkou prodeje marihuany. Na neosvětleném místě pak Ukrajince brutálně zbili a zkopali a okradli o batoh, kde měl peníze. Nejstarší útočník bezprostředně po činu zmizel, pro ty zbývající si dojela zásahová policejní jednotka do nechvalně proslulého domu ve Studniční ulici v Dobřanech, kde se trvale i přechodně zdržovalo obvykle kolem 50 romských osob.

Dvojici mladistvých hrozil až pětiletý trest vězení. Mladík, kterému soud nakonec uložil tříletý trest, spáchal svůj čin dva týdny před osmnáctinami. Při útoku srazil oběť k zemi a nejméně jednou muži dupl muži na hlavu. Po odpykání trestu bude vyhoštěn na Slovensko, kde má družku a dvě děti. O čtvrt roku mladší komplic vyvázl s podstatně mírnějším trestem a byl už propuštěn z vyšetřovací vazby. Soudu se podařilo prokázat, že muže ležícího už na zemi kopl do ramene a pak utekl.

Samotný útok byl velmi brutální. Oběť měla rozlámané obličejové kosti a dokonce i utrženou část ucha. Muž se nakonec udusil vlastní krví. Jeho mrtvé tělo s rozbitou hlavou našel druhý den ráno muž, který venčil psa u mateřské školky.

S nepodmíněným trestem může počítat i hlavní organizátor celého vražedného útoku, který na hlavní líčení teprve čeká, vzhledem k pozdějšímu dopadení ve Velké Británii. I když se muž v době zadržení prokázal cizími doklady, k jeho ztotožnění pomohly fotografie a detailní popis tetování. Obviněn byl ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež s následkem smrti. Od jeho transportu zpět do České republiky pobývá ve vazbě.

 

Fotogalerie

Policisté eskortují po příletu z Anglie na pražské letiště muže podezřelého z podílu na brutálním ubití cizince | Autor: Policie ČR
Soud už potrestal dva ze čtyř útočníků, kteří se loni v září podíleli v Dobřanech na brutálním vražedném a loupežném útoku na Ukrajince (29). | Autor: Richard Beneš