Jsme televize vašeho kraje

Nepomuk rozděluje skandál kolem sochy trpaslíka se svatozáří sv. Jana Nepomuckého

Plzeň, publikováno 29.08.2018, autor: Richard Beneš

Tato nevelká soška teď budí v Nepomuku velké emoce u části místních obyvatel | Autor: MÚ Nepomuk

O pořádné pozdvižení se v Nepomuku postarala rámci Tvůrčích rezidencí Nepomuk mladá autorka Helena Jiráková, tvořící pod jménem Helush Yiraq. Vytvořila totiž novou sochu pro kruhový objezd u Pyramidy na silnici I/20. Reagovala tak na neúspěšnou architektonicko-výtvarnou soutěž, na základě které město nechat vyzdobit tento kruhový objezd nějakým uměleckým dílem inspirovaným nejslavnějším Čechem, světcem Janem Nepomuckým. Realizaci vítězného návrhu se totiž nepodařilo prosadit. Umělkyně teď doprostřed kruhového objezdu umístila kuriózní plastiku, která má podobu sádrového trpaslíka se svatozáří sv. Jana Nepomuckého. Některým lidem se její dílo líbí, další protestují.

Vznik kontroverzního díla vysvětluje Helena Jiráková tak, že při svém pobytu na tvůrčí rezidenci v Nepomuku chodila městem a hledala náměty pro svou tvorbu. „Nejsilnějším tématem se pro mě stal velký kruhový objezd, absence uměleckého díla na něm a zároveň existence „lidového“ uměleckého díla na horním kruhovém objezdu u bytovek, kam místní lidé z recese umístili zahradního trpaslíka. Objevil se tam během silvestrovské noci 2017 a má být je reakcí na uměleckou soutěž. O trpaslíka se obyvatelé průběžně starají, v zimě mu dávají kolem krku šálu, v létě potápěčské brýle, a třeba i šnorchl,“ uvedla Jiráková.

Lidový trpaslík autorku inspiroval k tomu, vytvořit sochu v místním stylu a zároveň udržet požadované téma soutěže - sv. Jan Nepomucký. „Vytvořila jsem proto sádrovou sochu trpaslíka učence se svatozáří sv. Jana Nepomuckého. Věřím, že výsledek mého rezidenčního pobytu pomůže posunout momentálně zaseknutou situaci ohledně uměleckého díla na dolní kruhový objezd a že se časem v Nepomuku dočkáme kvalitního současného umění,“ konstatovala autorka.

Podle Jiřího Kovandy, uměleckého vedoucího Tvůrčích rezidencí Nepomuk, by postava, kterou zde autorka vytvořila, měla ideálně balancovat na ostří mezi vážným a nevážným, mezi kýčem a vysokým uměním. „Je v ní ironie, nikoli ovšem výsměch. Nezesměšňuje, spíše má klást otázky. Není nepřátelská, vlídně a zábavně znejišťuje zažité stereotypy, má nás vést k tomu, abychom uvažovali o prostředí, které nás obklopuje,“ konstatoval Kovanda.

Trpaslík se svatozáří ovšem vzbudil mezi částí místních obyvatel nevoli, mnoha lidem se ale naopak líbí. O kauze se teď bouřlivě diskutuje na FB profilu města. Na oficiálním městském webu byla dokonce zřízena na toto téma anketa. „Sám jsem byl ze vzniku tohoto díla poněkud rozpačitý, přestože jde o dočasnou instalaci. Pozitivně vnímám, že dílo vybízí k úvahám o umění ve veřejném prostoru, o masovém vkusu, o hranici mezi uměním a kýčem,“ komentoval událost místostarosta Nepomuku Pavel Kroupa.

Vítězný návrh, který vzešel už v roce 2016 z architektonicko-výtvarné umělecké soutěže lidé přirovnali k mýtné bráně s Janem Nepomuckým, připomínajícím dopravní značku. Celé dílo pak korunovala palma umístěná doprostřed kruhového objezdu.

Tvůrčí rezidence Nepomuk je akce, navazující na tradici nepomuckých sochařských sympozií. Mladí umělci při pobytu v Nepomuku tvoří svá díla, která se neomezují jen na sochaře ani pouze na výtvarné umělce. Letos vznikl v rámci tvůrčích rezidencí například krátkometrážní film nebo kolekce velkoformátových fotografií i řada dalších děl.

Ukázka z diskuse na FB:

Martin Mitva Lukeš Naprosty nesmysl!!! Udelejte konecne neco pro lidi.Vezmete si priklad z mesta Blovice, kde se neustale rozrustaji sportovni arealy pro obcany mesta. Kycovite sochy jsou nam k nicemu.Socha sv. Jana jako symbol mesta je jiz na namesti a to je myslim dostacujici.

Lukas Boudak Fremr Ježiši ještě mu dejte červenej prapor a do ruky flašku rumu ať je ta opičárna se všim všudy

Jitka Hošková Dnes jsem to viděla a myslela jsem si, že mám vidiny...To je přímo potupa a urážka Jana Nepomuckého!

Petr Lemmons Šulc Trpaslík patří na trapný kruháč u Sokolovny. To je také jediná pozitivní věc na celém tomhle díle. Kruháč na silnici 20 bych nechal tak jak je. Stejně už si na to svět zvykl, tak proč vymýšlet další blud. A radši věnujte úsilí a péči historickému mezníku římských cest u Borku. Ten jednoho dne nějaký obejda zbořil a dodnes tam není. A péče o tohle místo až hanba. Poseče se jen co dasahne rameno traktoru a zbytek jako by nebyl. A je úplně jedno, kdo je vlastníkem. Město by se o to mělo postarat.

Fotogalerie

Vítězný návrh z umělecké soutěže lidé přirovnali k mýtné bráně s Janem Nepomuckým, připomínajícím dopravní značku. Celé dílo pak korunovala palma umístěná doprostřed kruhového objezdu. | Autor: MÚ Nepomuk
Tato nevelká soška teď budí v Nepomuku velké emoce u části místních obyvatel | Autor: MÚ Nepomuk
Tato nevelká soška teď budí v Nepomuku velké emoce u části místních obyvatel | Autor: FB