Jsme televize vašeho kraje

Divákům se vyplatí přinést si na venkovní představení Prodané nevěsty vlastní židličku

Plzeň, publikováno 29.08.2018, autor: Richard Beneš

Režisér představení Tomáš Pilař ukazuje scénu k opeře Prodaná nevěsta na plzeňském náměstí Republiky. | Autor: TV ZAK

V mnoha směrech zcela unikátní bude jediné představení nejslavnější české opery Prodaná nevěsta, které se uskuteční 7. září na plzeňském náměstí Republiky. Do celého představení se zapojí více než 350 účinkujících včetně folklorních souborů, které choreografii nacvičují už několik měsíců, chybět nebudou ani živá zvířata. V hlavních rolích se představí takové operní hvězdy jako jsou držitelé divadelní Ceny Thálie Ivana Veberová a Aleš Briscein nebo Jevhen Šokalo, který měl již několik nominací. Jde pravděpodobně o jedno z nejlepších obsazení, které lze v tuto chvíli v Prodané nevěstě v evropském kontextu vidět.

Ač se jedná o operu, nebudou zde vystupovat jen operní pěvci. Na pódiu se objeví známé tváře, které by ale v opeře nikdo nečekal. „V činoherní roli kněze se představí sám otec Tomáš Holub, Biskup plzeňský, a za historickou pípou zapůjčenou z pivovarského muzea, která bude stát přímo na scéně, stane nejpovolanější z povolaných, Václav Berka, sládek Plzeňského Prazdroje,“ dodává režisér představení Tomáš Pilař.

Náměstí Republiky v Plzni se na uvedení opery začne připravovat už od pondělí 3. září, kdy bude postupně vznikat stupňovité pódium, začnou se stavět kulisy, osvětlení a ozvučení. Aby si všichni návštěvníci představení užili, budou na pódiu umístěny dvě velké obrazovky, které budou přenášet děj na jevišti. Ti, kterým se nebude chtít dorazit přímo na náměstí, mohou celé představení sledovat díky live streamu na FB profilu Plzeňského kraje.

„Kdo má židli, ten bydlí.“ I tak by se dala formulovat rada, kterou mají organizátoři pro návštěvníky představení. Hlediště bude totiž rozděleno do sekcí, z nichž jedna bude vyhrazena divákům, kteří si donesou vlastní židličku. Ostatní místa za sekcí pro „židličkáře“ budou už jen k stání. „Celé operní představení má tři dějství, což znamená, že v jeho průběhu jsou dvě přestávky. Návštěvníci budou mít po celou dobu k dispozici mnoho stánků s občerstvením, pivní stany, stánky s nápoji, ale budou si také moci prohlédnout práci zručných řemeslníků, bednářů, košíkářů a dalších,“ informovala mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Slavnostní představení ke 100. výročí vzniku Československa na náměstí Republiky věnuje obyvatelům kraje jako dárek k tomuto jubileu Plzeňský kraj.

Fotogalerie

Režisér představení Tomáš Pilař ukazuje scénu k opeře Prodaná nevěsta na plzeňském náměstí Republiky | Autor: TV ZAK
Režisér představení Tomáš Pilař ukazuje scénu k opeře Prodaná nevěsta na plzeňském náměstí Republiky. | Autor: TV ZAK
Takto bude vypadat scéna k opeře Prodaná nevěsta na plzeňském náměstí Republiky. | Autor: Plzeňský kraj
Takto bude vypadat scéna k opeře Prodaná nevěsta na plzeňském náměstí Republiky. | Autor: Plzeňský kraj