Jsme televize vašeho kraje

Policisté z Domažlicka vyšetřují případ hromadného úhynu 80 krav

Plzeň, publikováno 30.08.2018, autor: Richard Beneš

Moderní kravín společnosti ZEAS Puclice | Autor: ZEAS Puclice

Úhyn 80 kusů krav vyšetřují aktuálně policisté z Domažlicka. Zvířata hynula postupně v objektu velmi moderního kravína zemědělské společnosti ZEAS Puclice, a.s., která patří do koncernu AGROFERT v době od poloviny srpna, až do těchto dnů. Policisté případ začali vyšetřovat pro podezření ze spáchání přečinů týrání zvířat a poškození cizí věci. Po příčinách úhynu krav pátrají vedle policistů i pracovníci veterinární správy, kteří si vyžádali různé laboratorní testy. Výše škody bude upřesněna na základě odborného vyjádření, informovala mluvčí policie Dana Ladmanová. Nelze vyloučit, že smrt zvířat způsobil někdo úmyslně ve snaze společnost poškodit.

Na svých webových stránkách představuje zemědělská společnost ZEAS Puclice svůj nový kravín za 120 milionů korun, který vyrostl mezi obcemi Bukovec a Čečovice. „Jde o snad o nejmodernější typ kravína, jaký v současné době existuje," uvedl Jan Ryneš, ředitel této společnosti. Dvě nové haly odpovídají současným požadavkům na chov zvířat, zejména na zajištění jejich životního pohodlí. Obě haly o délce 134 metrů disponují kapacitou 768 krav. „Dobytek bude žít v lepších podmínkách, takže očekáváme i výrazné zvýšení užitkovosti,“ uvedl bezprostředně po otevření nového kravína ředitel Ryneš.

Podle trestního zákoníku, kdo týrá zvíře zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem a způsobí-li týranému zvířeti takovým činem trvalé následky na zdraví nebo smrt, může být potrestán odnětím svobody až na tři léta.

Fotogalerie

Moderní kravín společnosti ZEAS Puclice | Autor: ZEAS Puclice