Jsme televize vašeho kraje

Městská policie Plzeň má 14 lidí podstav, nepomohla čerstvá krev, která selhala u maturity

Plzeň, publikováno 03.09.2018, autor: Richard Beneš

Městské polici v Plzni chybí lidé - ilustrační foto | Autor: Archiv

Čtrnáct lidí podstav má v současné době plzeňská městské policie. A to i přesto, že na provoz městské policie a zejména pak na platy strážníků, dává město ze svého rozpočtu stále více peněz. Krachem, alespoň pro tuto chvíli, skončily naděje na doplnění strážníků o čerstvé absolventy Bezpečnostně právníé akademie Plzeň. Podle informací primátora Plzně Martina Zrzaveckého (ČSSD) totiž nesložilo úspěšně maturitu 14 z 15 maturantů.

„I když v nedávné době výrazně stoupl počet strážníků, protože město schválilo novou koncepci MP a s tím šlo ruku v ruce i více peněz pro městskou policii. V roce 2014 byl rozpočet 160 milionů, teď činí rozpočet 220 milionů na chod městské policie. Velká část této sumy jde na platy strážníků,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Celkem teď působí v řadách plzeňské městské policie kolem 320 policistů. Z tohoto počtu jich 280 slouží na ulici. „Nové lidi nemůžeme sehnat. A podobně jsou na tom i v jiných českých městech. Počítali jsme s tím, že k nám nastoupí absolventi Bezpečnostně právní akademie a to se bohužel nepodařilo. Tak třeba v rámci opravných testů maturitu udělají a pak je přijmeme do svých řad, protože se snažíme svoje lidi si vychovat od prvopočátku,“ konstatoval primátor.

Nově by mohla Městská policie Plzeň zajišťovat odchyt toulavých a opuštěných zvířat ve Štěnovicích. S uzavřením veřejnoprávní smlouvy souhlasila rada města, schválit ji ještě musí zastupitelé. Danou službu poskytují plzeňští strážníci již v Chotíkově, Třemošné, Starém Plzenci a jako poslední přibyla na jaře letošního roku Tlučná. Nově o tuto službu požádalo vedení obce Štěnovice letos v březnu. Činnosti, tedy i převoz zvířete do útulku, bude vykonávat Městská policie Plzeň. Ta se o zajištění zatoulaných a opuštěných zvířat na území Plzně stará už přes deset let, službu poskytuje nepřetržitě 24 hodin, denně se hlídky postarají minimálně o dvě zvířata.

„Výjezd k odchytu toulavého nebo opuštěného zvířete na území obce Štěnovice bude prováděn pouze v případě, že celková bezpečnostní situace v Plzni bude umožňovat oslabení sil a prostředků městské policie nebo specializovaná hlídka odchytu zvířat nebude zasahovat na území města Plzně. Výkon odchytové činnosti na území Plzně tak nebude ohrožen,“ vysvětlil primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

„Odchytem zvířat se zabývá v Plzni skupina zařazená pod služebnu Bory. Strážníci musí absolvovat týdenní odborný kurz zaměřený na odchyt toulavých zvířat a zacházení s nimi, složit závěrečnou zkoušku a získat osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. V Plzni je takto vyškoleno 25 strážníků. Ročně skupina provede kolem 800 odchytů. Nejčastěji jde o psy, kočky, zbytek tvoří jiná domácí i exotická zvířata. Zajištění psi i kočky jsou umístěni v Útulku pro zvířata v nouzi v Plzni, exotická zvířata převáží strážníci do zoologické zahrady, spolupracují také se Záchrannou stanicí živočichů DESOP v Plzni,“ doplnil velitel městských strážníků Karel Mach.

Fotogalerie

Městské polici v Plzni chybí lidé - ilustrační foto | Autor: Archiv