Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé schválili rekonstrukci objektu v sadech Pětatřicátníků, využijí ho čtyři neziskovky

Plzeň, publikováno 06.09.2018, autor: Richard Beneš

Jednání městského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Jednohlasně schválili plzeňští zastupitelé na svém posledním jednání před komunálními volbami záměr rekonstruovat a poté pronajímat prázdnou budovu v sadech Pětatřicátníků 27, několika neziskovým organizacím. Objekt města, v němž kdysi sídlila Vysoká škola strojní a elektrotechnická a později i právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni dostalo město zpět od Plzeňského kraje, který ho nevyužíval. Objekt je ovšem třeba nejprve opravit. Náklady na stavební úpravy čtyřpodlažního objektu se odhadují na 31,5 milionu korun. Pokud se podaří městu zajistit peníze, rozjede se soutěž a následná realizace. Předpokládá se, že neziskové organizace by mohly v nových prostorách fungovat už od 1. září příštího roku.

„Vytipovali jsme si několik neziskových organizací, u kterých víme, že by zájem o pronájem měly. Nájemné bude činit 250 korun za metr čtverečný za rok, což odpovídá základní sazbě za nájem prostorů v domech ve vlastnictví statutárního města Plzeň pro neziskové organizace. Teď se už pracuje s projektantem na prováděcí studii. Jednotliví zájemci si už říkají, co by jak potřebovali, aby tam mohli co nejlépe vykonávat svoji činnost. Následně se vytvoří projekt, který už bude ušitý na míru budoucím nájemníkům,“ řekl radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf (ODS).

Budova byla postavena v roce 1865. Při rekonstrukci bude nutné zejména objekt odizolovat, opravit podlahy, položit nové krytiny, upravit rozvody elektro, vody a kanalizace, zřídit nové centrální vytápění, vyměnit okna z dvorní části, zajistit bezbariérovost a upravit dispozice jednotlivých místností.

Město chce pronajmout budovu neziskovým organizacím ze sektoru sociálních služeb, které se momentálně nacházejí co do užívání současných prostor v existenční nejistotě, a to ať již z důvodu výpovědi z nájmu nebo z důvodu prodeje/směny nemovitosti, v níž aktuálně poskytují služby, případně z důvodu nedostačující kapacity. Vážný zájem projevily čtyři organizace, které splňují tyto podmínky. V objektu by v budoucnu měly sídlit organizace Ponton, Ty a Já, Blízký soused a Tady a Teď.

Fotogalerie

Jednání městského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš